Copilăria lui Iisus este o perioadă tainică și un mare semn de întrebare pentru cercetători și credincioși, deopotrivă. Nașterea Domnului este descrisă cu multe amănunte, cu detalii surprinzătoare în Cartea Sfântă, dar despre copilăria lui Iisus Biblia nu ne oferă prea multe detalii.

În ce an s-a născut Iisus Hristos

Așa cum spune tradiția, Iisus s-a născut în Betleem, într-un grajd unde Maria și Iosif au găsit cu mare greutate găzduire, cetatea fiind înțesată de oamenii veniți pentru recensământul lui Irod. Mulți cercetători spun că Iisus s-a născut în ultimul an al domniei lui Irod și se consideră că este vorba de anul 5 înaintea erei creștine.

Conform datelor istorice, se pare că Irod a murit la începutul primăverii în anul 4 înaintea erei creștine, iar Iisus s-a născut cel mai probabil în toamna sau iarna anului precedent, adică spre finalul anului 5 înaintea erei creștine.

O informație pertinentă vine de la Sfântul Dionisie Exiguul (monah din părțile Dobrogei de azi, fosta Scythia Minor) care este considerat ”inventatorul” erei creștine. El este cel care, fiind preocupat în mare măsură de viața lui Iisus, a calculat anul în care acesta a venit pe lume. Dionisie Exigul a conchis că anul 753 de la întemeierea Romei este anul nașterii Domnului și totodată anul 1 al erei creștine.

În calculele sale, Dionisie Exiguul a aproximat anul morţii lui Irod cu anul de domnie al împăratului Octavian Augustus, care conducea Imperiul Roman în acele vremuri. Dionisie a omis însă cel puţin 4 ani din domnia lui Augustus, timp în care acesta a domnit cu titlul de Octavian. Din cauza aceasta, moartea lui Irod a fost greşit calculată cu 4 ani în plus, de aici deducând că Naşterea lui Hristos a avut loc mai devreme de anul 1 pe care Dionisie l-a stabilit ca anul erei creştine sau al Naşterii Domnului.

Data de 25 decembrie nu este nici ea data certă a Nașterii Domnului. Multă vreme, la începuturile creștinismului, nașterea pruncului Iisus se sărbătorea pe data de 6 ianuarie, odată cu Botezul Său. Ulterior, Biserica a stabilit data de 25 decembrie, fiind o dată mult mai apropiată de nașterea lui Iisus Hristos și totodată pentru a combate o serie de sărbători păgâne prin care romanii sărbătoreau solstițiul de iarnă și zeul Soare (Solis Invictus).

Ce știm despre copilăria lui Iisus

Episodul Nașterii Domnului este unul deosebit de important în Biblie și este descris cu amănunte. Toți creștinii știu despre călătoria Mariei și a lui Iosif către Betleem, unde erau obligați să se înscrie la recensământ.

Conform săpăturilor arheologice, nu ar fi vorba de Betleemul de azi, ci de o altă așezare numită Betleemul Galileii, aflată la 10 km de satul Nazareth, unde se afla casa lui Iosif.

Nașterea pruncului Iisus este unul dintre cele mai mari evenimente ale creștinătății și ea marchează începutul erei creștine, așa cum a calculat Dionisie Exiguul. La nașterea Sa, au venit magi cu daruri de preț, iar pe cer s-a aprins o stea care a vestit întreaga lume.

Dar, după nașterea lui Iisus, Evangheliile nu mai vorbesc nimic despre anii copilăriei. Așa cum se poate deduce, Iisus a crescut în Nazareth și a fost educat acasă, de către părinții săi. Se știe doar că Iosif era meșteșugar și anume tâmplar și dulgher și se presupune că Iisus a învățat meșteșugul lemnului și al construcțiilor de la tatăl său.

Tot ce știm despre copilăria lui Iisus din scrierile sfinte, consfințite de Biserică, se aglă în Evaghelia lui Luca unde putem citi:

 Iar Pruncul creştea şi Se întărea; era plin de înţelepciune, şi harul lui Dumnezeu era peste El.

12 ani, un moment crucial din primii ani de viață

Din Evanghelia lui Luca mai aflăm că părinții lui Iisus, Maria și Iosif, păstrau cu mare credință obiceiurile și tradițiile evreiești. În fiecare an, familia mergea la templul din Ierusalim la sărbătoarea Paștelui evreiesc. Evreii formau caravane lungi cu familiile și copiii lor și mergeau în grupuri mari către templu unde se închinau și sărbătoreau zilele de Pesah.

Pe când Iisus avea 12 ani, în timp ce familia sa pleca din Ierusalim după sărbătoarea Paștelui, Iisus s-a pierdut de părinții lui în mulțime. O vreme, Fecioara Maria și Iosif au crezut că Iisus este cu rudele lor, cu băieții din familie. Dar cum nu l-au găsit, s-au întors la Ierusalim și au aflat că fiul lor și-a găsit adăpost la Templu. Aici l-au găsit, luând aminte la învățăturile rabinilor, participând la discuții și punând întrebări de o înțelepciune rară. Acest lucru demonstrează că, pe lângă meseria de dulgher și tâmplar, Iisus primea și o educație deosebită, în spirit religios, și cunoștea textele sfinte.

Iată ce aflăm din Evanghelia lui Luca.

40. Iar Pruncul creştea şi Se întărea; era plin de înţelepciune, şi harul lui Dumnezeu era peste El.

41. Părinţii lui Isus se duceau la Ierusalim în fiecare an, la praznicul Paştilui.

42. Când a fost El de doisprezece ani, s-au suit la Ierusalim, după obiceiul praznicului.

43. Apoi, după ce au trecut zilele praznicului, pe când se întorceau acasă, băiatul Isus a rămas în Ierusalim. Părinţii Lui n-au băgat de seamă lucrul acesta.

44. Au crezut că este cu tovarăşii lor de călătorie şi au mers cale de o zi şi L-au căutat printre rudele şi cunoscuţii lor.

45. Dar nu L-au găsit şi s-au întors la Ierusalim să-L caute.

46. După trei zile, L-au găsit în Templu, şezând în mijlocul învăţătorilor, ascultându-i şi punându-le întrebări.

47. Toţi care-L auzeau, rămâneau uimiţi de priceperea şi răspunsurile Lui.

48. Când L-au văzut părinţii Lui, au rămas înmărmuriţi; şi mama Lui I-a zis: „Fiule, pentru ce Te-ai purtat aşa cu noi? Iată că tatăl Tău şi eu Te-am căutat cu îngrijorare.”

49. El le-a zis: „De ce M-aţi căutat? Oare nu ştiaţi că trebuie să fiu în Casa Tatălui Meu?”

50. Dar ei n-au înţeles spusele Lui.

51. Apoi S-a coborât împreună cu ei, a venit la Nazaret şi le era supus. Mama Sa păstra toate cuvintele acestea în inima ei.

52. Şi Isus creştea în înţelepciune, în statură, şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor.

Vârsta de 12 ani era o vârstă crucială pentru tinerii evrei și ea marchează totodată un episod important din copilăria lui Iisus. La această vârstă, copiii iudeilor făceau trecerea de la copilărie la adolescență, erau numiți fii ai lui Dumnezeu sau fii ai Legii. Băieții urmau școala din cadrul sinagogii și învățau scripturile și legile sfinte, participau la toate sărbătorile și ceremoniile religioase.

Iisus Hritos deja cunoștea bine tradițiile și cuvintele Domnului, așa cum spune Luca, el a primit de mic copil Harul lui Dumnezeu, și totodată a primit și acasă o educație solidă în spiritul credinței.