Culorile mărțișorului atentic, tradițional au fost alb și negru. Erau culori la îndemână pentru orice gospodină. Firele de lână albe și negre se găseau în orice gospodărie unde femeile aveau o roată de tors și un război de țesut.

Albul reprezenta nu doar iarna și zăpada, ci și liniștea, puritatea și prospețimea. Negrul reprezenta pământul reavăn, arat la început de primăvară, și totodată reprezenta puterea, curajul, îndrăzneala și rezistența țăranului simplu, care știa să își protejeze tradițiile.

Monedele de 1 leu din argint erau folosite adesea drept mărțișoare în perioada interbelică

Monedele de 1 leu din argint erau folosite adesea drept mărțișoare în perioada interbelică

Firele mărțișorului se purtau la început ca și azi răsucite. Era musai să fie răsucite pe fuior, așa cum fiecare an toarce timpul, așa cum Baba Dochia toarce anotimpurile și aduce de fiecare dată primăvara după iarnă.

Culorile mărțișorului. De ce a fost înlocuit negrul cu roșu

În urmă cu aproximativ două secole, firul negru a început să fie înlocuit cu fire roșii, culoarea roșie având o aură mistică deosebită în folclorul românesc. Roșul te apără de piaza rea, de deochi, de invidie și de necazuri.

Tot roșul era perceput drept culoarea curajului, a tinereții și a dragostei. Cum mărțișorul venea în șirul sărbătorilor imediat după Dragobetele plin de dragoste, a împrumutat și el culoarea cea mai aprinsă și mai atrăgătoare pentru tineri.

Cand vrei sa impresionezi vizual, trebuie sa stii care sunt culorile complementare!

Ce reprezintă șnurul alb-roșu

Cel mai simplu și mai frumos mărțișor rămîne astfel și azi șnurul alb-roșu, care reprezintă iarna și primăvara, frigul și căldura, bătrânețea și tinerețea. Femeile trebuie să poarte îndeosebi firul roșu să nu fie deochiate și pe cel alb să le dea frumusețe.

Șnurul de mărțișor se ține la vedere până se aude cucul cântând sau până găsești primul copac înflorit și este bine să îl agăți de crengile lui, să ai parte tot anul de frumusețe, noroc și sănătate.