Când se apropie Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe data de 8 septembrie, orice gospodină ar trebui să pregătească un desert special și anume cozonacul Maicii Domnului. Cozonacul este o prăjitură foarte îndrăgită de români, cu atât mai mult dacă are și semnificație religioasă.

Orice gospodină și mai ales orice femeie care are probleme de sănătate personale sau în familie trebuie să coacă acest cozonac special și să se roage la Fecioara Maria.

Ce spune tradiția despre cozonacul Maicii Domnului

Sântămaria Mică este prima sărbătoare a anului bisericesc care începe întotdeauna pe data de 1 septembrie. Nașterea Fecioarei Maria a fost stabilită de biserică pe data de 8 septembrie, cifra 8 fiind adesea asociată cu viața veșnică și perpetuarea vieții. Iar Maica Domnului l-a adus pe lume pe Iisus, Fiul Domnului care ne-a promis iertarea și viața veșnică în Împărăția lui Dumnezeu.

Așadar, Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare de toamnă și totodată prima sărbătoare a anului bisericesc, o zi plină de bucurie și de speranță, o zi în care trebuie să luăm aminte la exemplul Fecioarei și să ne rugăm pentru pace, pentru liniște și sănătate.

Cât timp a trăit pe pământ, Maica Domnului a fost deosebit de blândă și generoasă, oferindu-le celor bolnavi și oropsiți oricât de mult putea din puținul ei. Oamenii cred cu tărie în ajutorul ei, Fecioara Maria fiind ocrotitoarea noastră din ceruri și Mijlocitoarea rugăciunilor noastre către Dumnezeu.

Data de 8 septembrie, fiind închinată nașterii copilei Maria, este sărbătorită de multă vreme cu dulciuri și fructe de toamnă bine coapte. Gospodinele trebuie să cumpere din timp tot felul de fructe, mere, pere, struguri dulci și prune aromate și să le ducă la biserică pentru a fi sfințite după slujba de Sântămaria Mică. De asemenea, se pregătesc tot felul de dulciuri cu fructe, orez cu lapte și stafide, plăcintă de prune sau tarte de mere. Iar în ziua de 8 septembrie, femeile împart fructele și dulciurile copiilor din familie și din vecini, dar mai ales copiilor sărmani care nu și le permit.

Cu atât mai important este pentru românce să fie pregătite cu cozonacul Maicii Domnului, când se apropie această sărbătoare. Este o prăjitură deosebită, pufoasă și aromată, care amintește de bunătatea și generozitatea Maicii Preciste.

Cum se face cozonacul Maicii Domnului și ce ritual implică

Tradiția aceasta frumoasă de a coace cozonaci pentru sărbătoarea Maicii Domnului ar trebui păstrată și continuată de toate generațiile. Cozonacul este o prăjitură ritualică pentru români și de cele mai multe ori este pregătit la marile sărbători, de Paște și de Crăciun, de Sfântul Ion sau de Sfânta Maria.

Cozonacul Maicii Domnului se face după rețeta tradițională de cozonac cu nucă sau cu rahat, dar se adaugă bucățele mici de fructe: multe stafide, cubulețe de mere, de pere sau de prune. De asemenea, se pun din belșug arome de vanilie și de lămâie, precum și coajă de lămâie pentru un parfum deossebit.

Cozonacul Maicii Domnului se coace cu o zi sau două înainte de 8 septembrie și se duce și el la biserică, alături de fructe și colivă pentru a fi sfințit. După slujbă, după ce cozonacul a fost sfințit de preot alături de celelalte bucate, acesta se taie în felii groase și se împarte. Dar o felie anume este lăsată deoparte și este dusă acasă.

Un ritual de demult spunea că felia rămasă trebuie aruncată în ogradă la păsări. În special persoanele bolnave trebuie să îndeplinească acest ritual sau mamele care au copii bolnavi acasă. Odată cu felia aruncată, femeile trebuie să spună: ”pentru boală cozonac, pentru mine sănătate!”

Există o veche credință în popor conform căreia relele și bolile pot fi îmbunate și îndepărtate cu alimente sfințite, cu apă sfințită, cu busuioc și rugăciuni. Cu atât mai mult de ziua Fecioarei Maria, femeile se roagă pentru sănătate și aduc ofrandă cozonacul Maicii Domnului care le veghează copiii și familia.

foto: Shutterstock