Ce să fie acel ceva împrumutat?

De obicei, fetele primesc voalul unei femei care a avut o căsnicie fericită. Sau un colier cu valoare sentimentală, o brăţară, o pereche de cercei… Poate fi și o monedă, o batistă, un șal, pantofi, o fotografie a unui cuplu longeviv și armonios. Orice numai să fie de la o familie fericită. Însă, ca să aibă parte de noroc, mireasa trebuie să înapoieze obiectul după nuntă. Conform tradiţiilor de pe alte meleaguri, pe care ne-am permis să le preluăm şi noi doar pentru a face nunţile mai frumoase, mirele alege o floare din buchetul miresei pe care şi-o pune la butonieră. La fel ca şi cavalerii de altădată, care purtau culorile iubitei pentru a-şi arăta iubirea.

Obiceiuri vechi, dar împrumutate

Cât despre aruncatul buchetului miresei, e tot un obicei împrumutat. Dar face deliciul invitaţilor, mai ales când se dă bătălia pentru a-l prinde de către domnişoarele prezente. Dar vine şi rândul cavalerilor să se amuze copios, atunci când mirele scoate cu dinţii jartiera miresei şi o aruncă spre cei necăsătoriţi. Băiatul care o va prinde, va fi următorul mire. Şi cea mai interesantă superstiţie împrumutată, devenită laitmotivul oricărei nunţi de azi, vine de la englezi şi obligă mireasa să poarte neapărat “Ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat şi ceva albastru” pentru a-i merge bine.Pe de altă parte, se ține cont și de anumite superstiții.

Verighetele nu trebuie să fie făcute din aur combinat, pentru că înseamnă despărţire. Orice model cu dungi perpendiculare pe verighetă aduce ghinion. Dacă patul nupţial va fi pregătit de o fată virgină, cuplul va avea parte de o viaţă amoroasă împlinită. Aduce ghinion sa te casatoresti in ziua ta de nastere sau dupa asfintit. Dacă mirele vede rochia de mireasă înainte de a intra în biserică, va avea o căsnicie nefericită. Primul care adoarme dintre miri în noaptea nunţii va muri primul.

Sursa foto: 123rf.com