Dacă, pe vremuri părinţii se ocupau de organizarea nunţii, tocmai pentru a fi siguri că tradiţiile se respectă cu sfinţenie, astăzi tinerii preferă să se ocupe de toate cele, tocmai pentru a evita anumite obiceiuri. Şi iată niște aspecte fără de care nunțile moderne nu ar mai avea niciun farmec.

Ceva împrumutat…

Respectând tradiţia, nu e mireasă pe lumea asta care să nu primească ceva cu împrumut pentru ziua cea mare, un obiect de mare valoare sentimentală. De obicei, fetele primesc voalul unei femei care a avut o căsnicie fericită, un colier cu valoare sentimentală, o brăţară, o pereche de cercei… Însă, ca să aibă parte de noroc, mireasa trebuie să înapoieze obiectul după nuntă. Conform tradiţiilor de pe alte meleaguri, pe care ne-am permis să le preluăm şi noi doar pentru a face nunţile mai frumoase, mirele alege o floare din buchetul miresei pe care şi-o pune la butonieră, la fel ca şi cavalerii de altădată, care purtau culorile iubitei pentru a-şi arăta iubirea.

Cât despre aruncatul buchetului miresei, e tot un obicei împrumutat. Dar face deliciul invitaţilor, mai ales când se dă bătălia pentru a-l prinde de către domnişoarele prezente. Dar vine şi rândul cavalerilor să se amuze copios, atunci când mirele scoate cu dinţii jartiera miresei şi o aruncă spre cei necăsătoriţi. Băiatul care o va prinde, va fi următorul mire.

Ceva albastru, dar ce?

Culorile au şi ele rolul lor la nunţi. Elementul „albastru” reprezintă fidelitatea şi puritatea unui cuplu, motiv pentru care este adesea foarte discret. Obiceiul îşi are originea în Israelul antic, unde mireasa purta o panglică albastră în păr, în semn de fidelitate. Cum jartiera simbolizează misterul şi virginitatea, evreii cred că acesta trebuie să fie acel ceva albastru al unei mierese la nuntă. Şi cam aşa se şi face astăzi. Dar ştiai că nu dintotdeauna culoarea rochiei de mireasă a fost albul? Înainte vreme, fetele se îmbrăcau cu o rochie nouă şi atât.

Totul a pornit de la Regina Victoria, care a ales albul pentru rochia ei de mireasă, pe la 1840. Dar miresele de azi sunt mai nonconformiste şi îşi aleg diverse culori, care mai de care mai interesante. Numai că şi culoarea trebuie aleasă cu grijă, căci fiecare are simbolul ei: albastru – dragostea va fi veşnică; gri, argintiu – vei ajunge departe; sidef – vei avea un trai agitat; roşu – îţi doreşti răul; galben – ţi-e ruşine de perechea ta; alb – alegerea cea mai bună.

Cand vrei sa impresionezi vizual, trebuie sa stii care sunt culorile complementare!

Superstiţioşii evită orice combinaţie de roşu cu alb la nuntă, căci semnifică, sânge, răni şi bandaje.

Sursa foto: Flickr.com

Vezi şi dansul mirilor – tot ce trebuie să știi!