Pâinea în cele mai vechi superstiții despre mâncare
Considerată un bun de la Dumnezeu, pâinea este unul dintre cele mai vechi alimente, prețuită pentru gustul și pentru valoarea ei. Pâinea însemna belșug în vremurile vechi și este firesc să apară în multe credințe și superstiții. Se spunea că cine rupe o pâine și găsește o gaură mare la mijloc, va auzi curând de moartea unei persoane apropiate. În Evul Mediu, pâinea se însemna cu o cruce, să nu se așeze dracul pe ea. Era un obicei împrumutat de la femeile care coceau pâinea pentru biserică.
Ce se întâmplă dacă verși sarea
Se știe că nu e bine să verși sarea, că te va urmări ghinionul. Ca să scapi de soarta nefastă, e bine să arunci un praf de sare peste umărul stâng. Dar britanicii mai au o superstiție legată de sare care ne intrigă. Nu e bine să îi dai cuiva la masă solnița, să ia sare. Fiecare trebuie să își ia singur sarea. Dacă i-o dă cineva, îi dă și nenorocul lui.
Superstiții despre mâncare și alimente
Ceaiul și ghinionul
În cultura asiatică, ceaiul este o adevărată comoară, iar de numele lui se leagă ritualuri, credințe și superstiții diverse. Dar cea mai înseamntă dintre ele și cea care s-a răspândit apoi și prin Europa este credință că aduce ghinion ca două persoane să își toarne ceai din același ceainic.
Oul cu două gălbenușuri
În toată lumea, oul cu două gălbenușuri este considerat un semn providențial, de mare noroc și bucurie. El anunță un eveniment deosebit în familie, o aniversare sau o mare împlinire.
Oul a fost dintotdeauna simbolul vieții, al renașterii, al energiei vitale și al bucuriei. În Occident, în vremurile apuse, țăranii îngropau primăvara un ou crud la capătul lanurilor cu cereale, să le sporească recolta și să aducă bogăție în casă.
Usturoiul alungă duhurile necurate
Cu mirosul lui pătrunzător, usturoiul este unul dintre cele mai vechi condimente folosite în Europa și în Asia și a adunat un repertoriu bogat de zicale și superstiții. . Este un simbol al curajului, al purității și al forței.
Până și egiptenii antici îl venerau și îl considerau o plantă sacră. Pe meleagurile noastre, se spune că usturoiul alungă duhurile rele, moroii și strigoii. Și se mai crede că o bucățică de usturoi, cât de mică, te poate feri de deochi, când știi că lumea în jurul tău este invidioasă și rea.
De ce aruncăm cu orez în miri
Obiceiul de a arunca orez peste mirii care ies din biserică, după ce au fost cununați, este atât de vechi și de răspândit aproape la toate popoarele, că nici nu ne mai întrebăm ce semnificație are. Orezul este simbolul fertilității și al prosperității și va face parte mereu dintre cele mai comune superstiții despre mâncare.
Ploaia de orez le va aduce tinerilor însurăței sănătate, belșug și bani… așa că toată lumea ar trebui să aibă un pumn de orez în geantă când merge la o cununie.
sursa foto: 123rf.com