Inutil să mai amintim despre credințe și superstiții stranii conform cărora dacă îți cântă cucuveaua, îți aduce moartea, sau dacă pică oglinda sau icoana de la locul lor, cineva va muri în casă. Niciuna dintre aceste superstiții nu avea vreun înțeles pentru omul cu puțină știință de carte și cu minte. Mai degrabă le plăcea povestitorilor de snoave să își sperie ascultătorii în nopțile de clacă, când mergeau de minune poveștile cu strigoi și semne rele.

De ce se deschid ferestrele când cineva trage să moară

Se deschid imediat ferestrele și ușile când cineva trage să moară, ca să aibă loc sufletul să iasă din casă. Sigur că semnificația mistică este profundă, dar credința aceasta foarte veche mai are o explicație. Este bine oricum ca, într-o casă în care suferindul a avut o boală gravă, fiecare spațiu să fie bine aerisit.

Ce vină avea pisica?

Nu lăsa pisica să treacă peste mort, că altfel se face strigoi și îi bântuie pe toți ai casei. Până de curând, românii își țineau acasă morții aproximativ două sau chiar trei zile înainte de înmormântare și nu era de mirare ca pisica să mai sară speriată peste scaune, peste mese și peste coșciug, când în casă intrau mereu oameni la priveghi.

Și cum bietele mâțe au avut întotdeauna în credințele populare românești un rol negativ, nici nu este de mirare că sunt asociate cu moartea și strigoii.

Credințe și superstiții lugubre

Să nu dai cu mătura prin pat, că îți moare un copil. Lugubru, dar cumva era o bună învățătură pentru femeile mai leneșe, care nu scoteau cuverturile să le bată afară și să le aerisească.  

Să nu mergi cu spatele, că îți mor părinții. O altă superstiție greu de înțeles! Oricum nu este bine să mergi cu spatele, că cine știe cum te împiedici și faci vreun accident, dar ce legătură ar avea cu moartea părinților, nu se poate știi.

Copiii care se nasc sâmbăta mor mai curând decât ceilalți. Stranie și această credință care se găsea pe alocuri în unele zone din Moldova și Muntenia. Ea poate avea o legătură cu faptul că sâmbăta este singura zi care nu are nicio semnificație religioasă pentru creștini.

Toate celelalte zile sunt asociate cu sfinți, cu ritualuri bisericești, cu postul de curățare spirituală și trupească, doar sâmbăta a fost lăsată pentru pomenirea morților.

Noaptea de Crăciun, luminată pentru a ține moartea departe

Să nu se stingă lumânările toată noaptea de Crăciun că e semn rău, aducător de moarte în casa respectivă. Și aceasta este o superstiție veche despre puterea dătătoare de viață a focului și a luminii, împletită cu semnificația creștină a Crăciunului, când s-a născut Mântuitorul Iisus.

În noaptea de Crăciun, este bine să fie casa luminată, să fie bucurie și pace și nimic să nu aducă întunericul în sufletele noastre!