Oricât de mult ne-am dori să aflăm totul despre cele mai mari taine din viața lui Iisus, dovezile istorice și arheologice s-au pierdut. Este aproape imposibil să mai stabilim azi cu exactitate locul în care s-a născut sau casa în care a trăit pe când era copil.

Tot ce știm nu putem afla decât din Biblie sau din izvoare scrise foarte vechi, dar în care nu ne putem pune toată încrederea. Scribii de odinioară relatau faptele așa cum le auzeau din diverse surse, dar fiecare interpreta faptele în felul său.

Nimic nu poate fi sigur, astfel că cea mai mare parte a vieții Mântuitorului rămâne o taină imposibil de pătruns.

Copilăria în casa meșterului tâmplar

Numeroase surse istorice amintesc de faptul că tatăl lui Iisus, bătrânul Iosif, era tâmplar. Anumite pasaje din Evanghelia după Marcu amintesc în treacăt că Hristos a învățat meseria tatălui său și îl ajuta pe acesta la treburi în atelierul de tâmplărie.

La 12 ani, feciorul Mariei a mers prima dată la templu, așa cum obișnuia majoritatea copiilor de evrei. Pornind de la faptul că Iisus a vorbit preoților cu o înțelepciune și o profunzime surprinzătoare pentru vârsta lui, se înțelege că acasă avea parte de educație și că studiase în amănunțime Vechiul Testament și legile Thorei.

Dar ce s-a întâmplat cu el de la vârsta de 12 până la 30 de ani când este botezat în apa Iordanului, rămâne o mare enigmă. Se bănuiește că această perioadă necunoscută de creștini ar putea fi descrisă în scrierile apocrife (n.r. scriere religioasă nerecunoscută azi între cele canonice) atribuite fie Mariei Magdalena, fie lui Toma sau lui Iuda.

De la simplu ucenic la marele propovăduitor

Intrarea în templu, la vârsta de 12 ani, constituia pentru copiii evrei pragul maturității, marcat de ceremonia bar mitzvah. Dar ce s-a mai întâmplat cu Iisus după aceea, vreme de 18 ani, nu se mai știe.

Se presupune doar că tinerii evrei care doreau să devină preoți puteau accede la acest statut abia la vârsta de 30 de ani. Până atunci erau nevoiți să studieze pe lângă mai marii învățați, să își însușească dogmele religioase și toate legile poporului.

Se pare că și Iisus, care manifestase din copilărie o aplecare spre religie și învățătură, a fost îndrumat de părinți să pornească pe această cale. Nu putea rămâne un simplu ucenic într-un atelier de tâmplărie, pentru a deveni mai târziu unul dintre cei mai mari propovăduitori ai Antichității.

Iisus Hristos a pus bazele unei noi religii, a fost un iluminat și un vizionar care a marcat începutul unei noi ere creștine. Într-o perioadă foarte scurtă de timp, de la botezul său în apele Iordanului până la răstignirea pe cruce, el a reușit să atragă și să convingă sute de oameni să îl urmeze.

Cele mai mari taine din viața lui Iisus

Este aproape o certitudine că fiul Mariei nu a rămas alături de părinți în adolescență și nu și-a continuat studiile lângă casă. Se pare că foarte mulți ani a fost plecat din țara natală. În ziua în care a fost botezat la Iordan, el nu și-a recunoscut verișorul, pe Ioan Botezătorului, semn că cei doi nu au avut nicio legătură până la vârsta de 30 de ani.

Singur evanghelistul Luca spune: „Şi Iisus creştea în înţelepciune, în statură, şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor“. Dar aceasta este singura mențiune despre tinerețea Mântuitorului.

Romancierul Edmund Wilson a încercat să demonstreze că Iisus ar fi trăit printre esenieni, o sectă religioasă plecată din Ierusalimul corupt, care trăia după reguli simple și stricte, care disprețuia bogăția și fala și care își spuneau ”aleșii lui Dumnezeu”.

sursa foto: 123rf.com