Preoții ne învață să avem aproape în fiecare încăpere din casă câte o icoană. Dar, în mod deosebit, icoanele Maicii Domnului și ale Mântuitorului, cele mai iubite icoane, trebuie ținute în cea mai luminoasă cameră sau în dormitorul copiilor, orientate spre răsărit și spre fereastră.

Icoanele trebuie să fie sfințite

Icoanele nu sunt simple tablouri și nici nu se aduc în case fără să fie sfințite. Toate icoanele pe care le luăm de la biserică sunt sfințite și ne ajută în rugăciune.

Dacă ai cumpărat o icoană din altă parte, mergi la un preot în zi de sărbătoare și vorbește cu acesta să îți sfințească icoana. Ea capătă putere binefăcătoare prin harul rugăciunii și al apei sfințite.

Cele mai iubite icoane de către creștinii români

Icoana Maicii Domnului este ocrotitoarea casei și a familiei, a mamei și a copiilor. Ea ne dă speranță și putere peste zi și alină suferințele celor care sunt bolnavi. Icoanele lui Iisus ne dau speranță și ne ajută să fim mai puternici în credința noastră.

Printre cele mai iubite icoane sunt și icoanele Sfântului Andrei, ocrotitorul României, icoana Sf. Gheorghe și icoana Sf. Ioan.

De asemenea, foarte des în casele românilor vom găsi icoane cu principalele episoade biblice: Nașterea pruncului Iisus, Botezul Domnului, Icoana Răstignirii pe Cruce, Înălțarea Domnului sau Bunavestire.  

Credințe vechi despre icoane și rolul lor în casă

Icoanele se țin spre răsărit, pe un perete curat, fără alte poze, afișe sau decorațiuni. Mântuirea și ajutorul pe care îl primim prin rugăciunile noastre vine de la răsărit. De aceea, și bisericile, și icoanele trebuie îndreptate către soare răsare.

De asemenea, când te rogi în fața icoanei de acasă trebuie să fii cu fața către răsărit. Așa primești toată binefacerea pe care o aduce în casa ta icoana. Dacă ai icoane prin sertare, ținute departe de lumină, fără să se închine nimeni la ele, trebuie să știi că speranța și bucuria vor ajunge greu în casa ta.

Dacă o icoană este găsită întoarsă, este un semn de mare tristețe în casă. Dacă o icoană cade din cui, se credea pe vremuri că este semn prevestitor de moarte. Dacă plesnea vopseaua sau lemnul icoanei, boli grele aveau să se abată asupra familiei. De aceea, icoanele erau bine îngrijite și ocrotite în casă.

La icoane se aduc crenguțe de salcie, crenguțe de busuioc, trandafiri și crini, să se umple de har și să protejeze casa de necazuri. Florile se pun la cele mai iubite icoane din casă când sunt marile Sărbători precum Boboteaza, Paștele sau Nașterea Domnului. Dacă nu aprinzi candela la marile Sărbători și atunci când te rogi lângă icoane, este mare păcat.