Știai că multe teatre din lume adăposteau pisici, iar actorii credeau că le poartă noroc la reprezentații. Iar dacă vreun actor lovea o pisică, era vai și amar. Nici nu mai urca pe scenă, de teamă că va uita replicile și va avea ghinion. Dar mai sunt și alte superstiții despre pisici pline de tâlc.

Pisicile erau utile în teatre, unde erau atât de multe decoruri din carton și lemn și unde cuibăreau șoriceii. Era firesc să fie protejate și încurajate să trăiască pe lângă scenă. Dar, în Occident, exista oricum regula generală de a nu lovi o pisică, de teamă că vei atrage răzbunarea diavolului. O credință care poate fi moștenită din vremurile medievale întunecate când pisicile, vrăjitoarele și diavolul erau des întâlnite în credințele populare.

Când sunt pisicile de bun augur

Italienii se bucură dacă aud o pisică strănutând. Ei spun că atunci vei avea o zi bună și că tot ce faci va merge ca pe roate.

Și japonezii asociază pisicile cu norocul. Celebra pisică Maneki Neko, cea care ține o lăbuță ridicată, este unul dintre cele mai importante simboluri ale norocului în arhipelagul nipon.

Elevii din Marea Britanie se bucură dacă văd în drum spre școală o pisică neagră. Se spune că vor avea baftă de note mari.

Scoțienii cred și ei că, dacă o pisică neagră din vecini ajunge pe la ei prin curte sau pe verandă, vor avea o zi foarte bună.

În Anglia, se obișnuia la nunți să se ofere un dar sub formă de pisică neagră pentru că aduce noroc mirilor. Putea fi o mică statuetă sau o pisică din pluș, un pandantiv sau un simplu obiect decorativ sub formă de pisică neagră.

Superstiții despre pisici. Cum aduc ele ploaia

Nu se știe de ce, în multe zone ale lumii, pisicile sunt asociate cu vremea rece și cu ploaia.

În Irlanda, dacă o pisică se uită lung pe geam, ea prevestește schimbarea vremii și ploaia rece.

Pentru americani, dacă pisicile stau cu spatele la șemineu, înseamnă că vine vremea rea și zăpada.

Englezii cred că, dacă pisica se spală după urechi, vine ploaia. Tot în Anglia se spune că, dacă pisica stă ghemuită cu toate lăbuțele sub ea, va veni o vreme foarte rece.

De ce sa nu folosesti urmatoarele cinci minute ca sa vezi care sunt cele mai frumoase pisici din lume?!

foto: 123rf.com