Grecii ne învață să păcălim puțin soarta de Revelion și să atragem norocul în casă. În primele minute după ce ai trecut în noul an, trimite un copil afară și roagă-l să sune la ușă. El va fi, astfel, prima persoană care îți intră în casă în anul cel nou și va aduce cu el bucurie și prosperitate.

Grecii spun că primul om care îți trece pragul după miezul nopții de Revelion îți va purta noroc, dacă este un om bun, integru și generos. De aceea, familiile de greci aleg copiii să le treacă primii pragul casei în noul an.

Și noi, românii, credem într-o superstiție mai veche care spune că, dacă un bărbat brunet intră primul pe ușă după Revelion, vom avea parte de noroc. Iar cine este colindat de copii cu sorcova în prima dimineață a noului an, va avea parte de sănătate și de belșug.

Obiceiuri de bun augur moștenite din generație în generație

Multe obiceiuri frumoase avem legate de Anul Nou, unele moștenite din tradiția populară, altele mai noi și mai colorate, care s-au răspândit pe la oraș. La petrecerea de Revelion, să nu mergi niciodată cu buzunarele sau cu portofelul gol. Ai grijă să ai bani la tine și să nu dai cu împrumut, că altfel ți se topesc banii din buzunar tot anul care vine.

Și pe la țară, prin zonele Ardealului și ale Bucovinei, femeile puneau bani într-una din pâinile pe care le coceau pentru masa de Revelion. Cine găsea pâinea cu bani, era un om cu adevărat norocos și avea speranțe de mai bine în noul an.

Românii mai țin la un obicei pe care îl păstrează și de Revelion, și de Paște. În noaptea dintre ani, trebuie să purtăm haine noi, ca să ne meargă bine tot anul.

Și trebuie să avem grijă să nu aruncăm nimic de Revelion la gunoi, nici a doua zi, pe 1 ianuarie, că ne aruncăm norocul din casă.

Alte obiceiuri din lume care aduc noroc

Spaniolilor le place să mănânce 12 boabe de struguri la miezul nopții, când ceasul bate ora 12. Cele 12 boabe simbolizează cele 12 luni ale noului an, iar cine reușește să le mănânce pe toate cât timp bate ceasul ora fixă, va avea o soartă fericită în noul an.

În Danemarca, oamenii adună cât mai multe vase de ceramică vechi să le spargă în noaptea de Revelion, dar nu oricum! Ei le sparg în ușile vecinilor și ale prietenilor, iar norocosul care are cele mai multe cioburi la ușă știe că va fi ocolit de ghinion și că va avea un an prosper. Se pare că e unul din acele obiceiuri de bun augur pe care unii l-ar ocoli…

Multe popoare au obiceiul de a purta haine colorate în roșu, auriu sau alb în noaptea de Revelion. Și pe la noi a devenit o tradiție să porți lenjerie intimă de culoare roșie la petrecerea dintre ani, ca să ai parte de dragoste și de noroc.

Prin țările Americii latine, în seara de Revelion, oamenii pun mâna pe un geamantan, să le deschidă drumuri noi în anul care vine și să le porte noroc la drum lung. Mexicanii cred că valiza le va aduce mai multe aventuri și călătorii în noul an.

foto: 123rf.com