Românilor, creștini de atâtea secole, le-au plăcut în mod deosebit acele nume de femei simple și melodioase din Biblie. Dar au împrumutat și nume evreiești sau grecești, fie din legendele și poveștile antice, fie din povestirile creștinești ajunse pe meleagurile noastre din vremea apostolilor și călugărilor misionari.

Maria, ”copilul mult dorit”!

Numele Maria provine din numele grec Mariam care înseamnă ”un copil mult dorit”. La origine ar putea fi chiar un nume din Egiptul antic, dar se pare cu aceeași semnificație, de ”vlăstar mult așteptat și dorit”. Cu timpul, numele Maria a căpătat noi semnificații și azi înseamnă totodată mare, infinit, dragoste nețărmurită, maternitate și sacrificiu. Este un nume potrivit pentru firile emotive, sensibile și afectuoase. La vechii evrei, fetițele numite Miriam, Mariam sau Maria se credea că deveneau femei înțelepte, cu un statut aparte și foarte îndrăgite, populare.

Ioana, ”binecuvântarea Domnului”!

La fel de iubit și popular a fost la evrei, dar și la noi, numele Ioana. El provine de la numele ebraic Yohanna care însemna binecuvântarea Domnului. La fel ca Maria, el are o puternică rezonanță biblică, iar preoții din vechime îi sfătuiau pe credincioși să își boteze fiicele cu nume din Biblie, să fie ocrotite de Dumnezeu și să fie bune creștine. Ioana în vremurile mai vechi însemna și grație, bunătate sau generozitate. Ioana este un nume deosebit de norocos pentru fete și este destinat unei vieți simple și liniștite, în care predomină dragostea și fericirea familiei.

Elena, ”lumina care strălucește”!

În topul celor mai populare nume de fete românești rămâne în continuare și Elena, precum Elena din Troia sau Împărăteasa Elena, cea care a bătut meleagurile din jurul Ierusalimului în căutarea dovezilor din viața lui Iisus. Despre marea împărăteasă bizantină se spune că ar fi reușit să găsească crucea pe care a pătimit Hristos și că ar fi adus-o în Europa, de unde diverse părți au fost răspândite în mănăstirile și bisericile creștine. Numele Elena provine de la numele grecesc al Lunii, și anume Selena, și înseamnă ”lumina care lucește”. El este asociat cu frumusețea, delicatețea, duioșia și afecțiunea maternă.

Alte nume de femei frumoase, cu rezonanțe religioase

Ana este un nume istoric și biblic, împrumutat din Vechiul Testament unde era scris Hannah. El înseamnă ”harul” sau ”darul lui Dumnezeu” către oameni. A fost purtat de femeile evlavioase din Biblie, de regine și de numeroase femei de viță nobilă. În cultura populară românească, Ana este numele unor zâne, dar și al fecioarelor curate. Acest nume reprezintă puritatea, simplitatea și cinstea. 

Cristina este un nume vechi, derivat din Cristos, și înseamnă discipolul lui Dumnezeu. Este potrivit pentru o persoană mai timidă și mai rezervată, care își alege cu grijă prietenii și care are nevoie de protecție și multă afecțiune. Se crede că cine poartă acest nume iubește liniștea și este ordonată, iar dacă este încurajată, poate avea realizări deosebite în viață.

Gabriela provine de la numele arhanghelului Gabriel și înseamnă ”puterea lui Dumnezeu”. Este un nume cu semnificații străvechi, potrivit pentru o femei voluntară, hotărâtă, cinstită și cu principii bine alese în viață. Este asociat cu o persoană pozitivă, care nu se lasă dobărâtă de încercările grele și care are mare încredere în forțele proprii.

Evangelina este vestitoarea cea bună. Acest nume derivă din latinescul ”evangelium” care însemna ”purtătorul veștilor bune”, o altă metaforă pentru șanse și noroc. Se crede că fetele botezate cu acest nume vor avea un destin binecuvântat și că vor răspândi norocul și bucuria în jurul lor. Deși este mai un nume mai rar, este deosebit și este mereu în topul cu nume de fete care poartă noroc.

Sofia

Este un nume sfânt și deosebit de frumos, îndrăgit în ultima vreme și datorită personajului de desene animate iubit de fetițe. Sfânta Sofia este sărbătorită pe data de 17 septembrie, iar în tradiția creștină ea este considerată o mamă model, o femeie de o înțelepciune rară și plină de virtuți. În limba greacă, Sofia înseamnă înțelepciune. El este și numele unei celebre biserici din Istanbul, Hagia Sophia, care se traduce prin Înțelepciunea Sfântă. A fost un nume deosebit de popular în rândul nobilimii europene din Evul Mediu, iar în zilele noastre a revenit în atenția părinților datorită sonorității lui melodioase și semnificațiilor vechi.

Nume feminine cu simbolistică veche  

Adriana înseamnă ”fericire” sau ”iubire” și provine de la numele orașului italian Hadria, care a dat și numele Mării Adriatice. Acest nume semnifică devotament și un caracter puternic, specific femeilor care știu ce vor în viață și care sunt pregătite să lupte pentru visurile lor frumoase.

Alexandra provine din numele grecesc Aleksandros care înseamnă ”protector, apărător”. Vechii greci o mai numeau Aleksandra pe marea zeiță Hera, care era considerată protectoarea căsniciilor și a familiilor. Este un nume care reprezintă forța interioară, determinarea și curajul, fiind potrivit pentru o femeie care își ascunde emoțiile, dar care este deosebit de afectuoasă și grijulie.

Irina înseamnă ”pace” și este un vechi nume din Roma antică potrivit pentru femeile de rang nobil, delicate, dar mândre. Ușor distantă, dar foarte sensibilă, vrea să fie o femeie rafinată, să facă impresie și să fie admirată. Pe de altă parte, este curajoasă și are visuri mari, pe care știe cum să și le îndeplinească.

Laura însemna pe vremuri faimă și prosperitate. În Imperiul Roman, doar învingătorii purtau cununi de laur, iar numele acestei plante vorbește despre glorie și succes. Laura a devenit popular încă din Evul Mediu în țările creștine datorită unei tinere spaniole care purta acest nume și care, în secolul al IX-lea, a fost aruncată într-un cazan cu plumb topit. Sfânta Laura din Cordoba este sărbătorită pe 19 octombrie în țările catolice. 

Vezi şi cum să-ți amintești numele persoanelor nou cunoscute!