Există, potrivit unei legende străvechi, cele 12 vineri de post cu o însemnătate deosebită. Cei ce vor cinsti cum se cuvine aceste zile mari vor fi feriţi de boală, de toate relele, vor avea parte de viaţă îmbelşugată şi de o soartă prielnică.

Pentru ca Dumnezeu să te aibă în pază

1.Întâia zi de post de mare importanţă este vinerea de dinaintea Celor 40 de mucenici. Se spune că aceasta e data la care Adam a încălcat vorba lui Dumnezeu. Și a fost izgonit din Rai.

2.În ordine calendaristică, urmează vinerea din ajunul Bunei Vestiri. Este ziua în care Cain şi-a ucis fratele, pe Abel. Moment ce coincide cu prima moarte din istoria umanităţii.

3.Vinerea Mare, din Săptămâna Patimilor, nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru credincioşi. E ziua în care Iisus hristos a fost răstignit. În al cărei al 9-lea ceas Mântuitorul şi-a dat sufletul întru salvarea omenirii.

4.Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare importantă a creştinătăţii. Ziua de vineri din ajun trebuie cinstită cum se cuvine, prin post şi rugăciune.

5.În vinerea de dinaintea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, se spune că ierusalimul ar fi fost robit de către Caldei, sub conducerea împăratului Nabucodonosor.

6.Pentru a ne feri de relele din lume, postul ne va ajuta înaintea sărbătoririi Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, zi în care Dumnezeu a trimis pe pământ cele 70 de plăgi, printre care lăcustele, omizile, transformarea apei în sânge.

Cum ajută cele 12 vineri de post?

7.Orice creştin credincios respectă cu sfinţenie postul dinaintea Adormirii Maicii Domnului, când Ismailitenii au invadat Galileea.

8.Postul e prilej de comemorare şi înaintea tristului moment în care a avut loc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la comanda regelui Irod, în urma cererii fiicei soţiei fratelui său, Filip.

9.În ajunul Înălţării Sfintei Cruci, se spune că Dumnezeu ar fi pierdut cele 7 cetăţi ale păcatului, printre acestea fiind şi Sodoma şi Gomora.

10.După Înălţarea Sfintei Cruci, Moise a despărţit Marea Roşie cu toiagul, reuşind astfel să-i salveze pe fiii lui Israel din faţa egiptenilor.

11.Vinerea din ajunul Sfântului Andrei are o magie aparte în folclor, dar este şi ziua în care prorocul Ieremia a fost dus de îngeri între doi munţi, a fost acoperit de nori de foc şi lăsat acolo până la a doua venire a lui Iisus.

12.După celebrarea Naşterii Domnului, vinerea următoare se ţine în cinstea celor 14.000 de prunci ucişi la porunca regelui Irod.

Sursa foto: 123rf.com