Cel mai mare profet al evreilor și unul dintre cei mai mari vizionari ai religiilor monoteiste, Moise a avut un destin excepțional încă de la naștere. Conform poruncii faraonului, toți băieții născuți în familiile de evrei erau sortiți morții, dar Moise a fost salvat de însăși fiica faraonului.

El avea să împlinească marea făgăduință a Domnului și să ducă poporul evreu în țara promisă. Tot el a primit legile pe muntele Sinai și i-a întors la credință pe evreii rătăcitori, punând bazele iudaismului. Misiunea sa a început în Egipt cu cele 10 plăgi din Biblie care aveau drept scop să le demonstreze tuturor evreilor că Dumnezeul lor este deasupra tuturor zeilor egipteni.

Apele pline de sânge

Prima năpastă a făcut apele Nilului roșii ca sângele și milioane de pești au murit, lăsându-i pe egipteni fără una dintre cele mai importante surse de hrană. Biologii de la Institutul pentru Ecologia Apelor din Berlin consideră că înroșirea apelor ar putea fi legată de o creștere rapidă a temperaturilor care a dus la dezvoltarea algelor de culoare roșie.

Nu este exclus ca dezastrul apelor roșii să fie legat și de explozia vulcanului Santorini, din Grecia, a cărui cenușă a acoperit pământul și apele Nilului sufocând vegetația și viețuitoarele.

Invaziile stranii ale animalelor

A doua urgie a fost invazia broaștelor, animale pe care egiptenii le ocroteau deoarece o reprezentau pe Hequet, zeița cu cap de batracian care veghea nașterile. Dumnezeul evreilor a făcut milioane de broaște să iasă din delta Nilului și să invadeze casele locuitorilor. Când acestea au murit pe uscat, mirosul pestilențial a fost greu de suportat.

A treia plagă au fost muștele și tăunii care au invadat așezările umane, probabil atrase de mirosul peștilor și al broaștelor în putrefacție. Dumnezeu a trimis apoi păduchii, dar numai în casele egiptenilor, ocolind locuințele evreilor, apoi un nor gros de lăcuste să distrugă recoltele.

Creșterea explozivă a numărului de lăcuste din Africa este un fenomen real și studiat în ultimele secole. Conform datelor biologilor, un nor de lăcuste flămânde poate devora într-o singură zi zeci de tone de verdeață, iar invazii de omizi, broaște sau păsări sunt înregistrate și în zilele noastre, iar acestea seamănă destul de bine cu cele 10 plăgi din Biblie.

Cele 10 plăgi din Biblie. Cum pot fi explicate!

Molima neagră, consecință a dezastrelor naturale

Hotărât să distrugă toate resursele naturale ale egiptenilor, Dumnezeu a trimis o ploaie de foc și grindină care a distrus recoltele, urmată de trei zile de întuneric, fenomene care ar putea fi explicate fie printr-o furtună puternică de nisip, însoțită de fulgere.

Dumnezeu a omorât apoi toate vitele egiptenilor și a trimis vărsatul negru asupra oamenilor. Cele două molime  ar putea fi explicate tocmai prin invazia muștelor și a păduchilor care au răspândit germenii patogeni.

Pe de altă parte, molimele puteau fi consecința firească a catastrofelor naturale care loviseră Egiptul. Lipsa hranei și infestarea apelor, foametea și mizeria atrag după sine și molime grele, deși acest lucru nu se întâmplă de la o zi la alta, așa cum povestește Biblia.

Sacrificarea întâilor născuți

Dar cea mai surprinzătoare și crudă pedeapsă, dintre cele 10 plăgi din Biblie, a fost moartea fiecărui întâi născut din familiile egiptene. Se știe că, în perioadele de foamete și război, egiptenii își hrăneau în primul rând copiii născuți primii pentru a le oferi cele mai mari șanse de supraviețuire.

Dacă hrana rămasă era mucegăită și infestată cu microbi, iar copiii mai mari au fost cei care au primit primii de mâncare, din nefericire au fost și primii care s-au îmbolnăvit și au murit.

În Biblie, se spune că au murit toți subit, într-o singură noapte, după ce au fost vizitați de îngerul morții. Murind și fiul faraonului, acesta a fost nevoit să recunoască puterea Dumnezeului evreilor și să le redea libertatea, lăsându-i să plece spre pământurile strămoșilor lor.

sursa foto: 123rf.com