Crenguțele de busuioc înflorite sunt cele mai parfumate și cele mai apreciate. Se folosesc la rugăciune, se stropesc cu apă sfințită și se pun în multe ceaiuri care vindecă suferințe vechi.

Numele busuiocului vine de la termenul grecesc ”basilikon” care însemna, în era precreștină, ”demn de un rege”. Într-adevăr, aroma acestei plante cu numeroase proprietăți medicinale înnobila orice parfum și era folosită în ritualurile destinate regilor și sacerdoților.

Originea și semnificațiile lui ancestrale

Busuiocul pare să fie originar din India, de unde a fost adus în Imperiul Roman și apoi în Grecia antică de către negustorii de condimente. Romanii, cuceriți de parfumul și de proprietățile lui curative, l-au asociat cu zeița Venus. Erau convinși că parfumul lui nu doar că vindecă, dar este și un bun afrodisiac pentru cuplurile care căutau dragostea și doreau copii.

Celebrul naturalist roman Plinius considera că semințele de busuioc cresc potența și le recomanda bărbaților care nu reușeau să aibă moștenitori.

Crenguțele de busuioc nu se taie niciodată cu cuțitul

Încă din Antichitate, oamenii au observat că, dacă frunzele sau crenguțele de busuioc erau tăiate cu ceva din metal, se oxidau și deveneau negre. O asemenea transformare a fost pusă pe seama puterilor magice ale plantei, care trebuia neapărat ruptă și mărunțită cu mâna, pentru a fi benefică.

De altfel, frunzele de busuioc nu se recoltau decât după un ritual de purificare, astfel încât planta să nu absoarbă energiile negative ale culegătorului, dacă acesta era bolnav sau avea păcate pe conștiință. Oamenii se spălau în trei izvoare, se îmbrăcau cu haine curate și albe, și foloseau o crenguță albă de stejar să rupă crenguțele de busuioc.

Frunzele și florile zdrobite se foloseau în tot felul de poțiuni și creme care alinau durerile, inflamațiile și infecțiile, dar care aveau efecte benefice și asupra sufletului. Grecii alungau tristețea și lacrimile cu uleiul parfumat de busuioc. Se rugau la zei să le împlinească dorințele și le aduceau ofrande de busuioc. Iar femeile care căutau dragostea, nu făceau niciun ritual, dacă nu aveau crenguțe de busuioc pline de flori pe masă.

sursa foto: 123rf.com