În preajma acestei sărbători este adesea o vreme aspră și un ger de crapă pietrele, cum spun bătrânii. De aceea, la bisericile aflate pe malul unui lac sau al unui râu se obișnuiește să se taie crucea de Bobotează din gheață pentru a fi sfințită de preoți.

Spre exemplu, în comuna Bosanci din județul Suceava, se taie cel puțin 10 sau 15 cruci de gheață în fiecare an de Bobotează, de peste 150 de ani. Acest obicei a fost ținut cu strășnicie de localnici după ce satul lor a fost distrus de un foc aprig.

De atunci, bosăncenii nu au mai fost loviți de năpasta focului și oamenii cred că numai credința lor și obiceiul de a sărbători cu evlavie Boboteaza îi ajută să se ferească de rele.

Crucile de gheață, o tradiție iubită la români

Crucea de Bobotează din gheață are o semnificație spirituală profundă. Pentru credincioși, crucea din gheață semnifică puritate și curățenie sufletească, dar și tărie.

Oricât de aspre ar fi vremurile și încercările vieții, credința trebuie să fie puternică așa cum gerul ține în picioarele crucile din gheață pe timpul slujbei de Bobotează.

Nu este biserică în țară să nu aibă cel puțin o cruce de gheață la marele praznic al botezului Domnului. Dacă vremea este geroasă, crucile rămân în picioare lângă biserici, până se topesc.

Ele sunt stropite cu agheasmă și amintesc oamenilor de minunea botezului care se făcea în vremurile vechi numai în apele curgătoare, așa cum l-a botezat Ioan Botezătorul pe Iisus.

În alte țări creștine, sunt sculptați îngeri și icoane din gheață, iar credincioșii tineri și rezistenți se botează afară, în apele înghețate ale unui lac.

Crucea de Bobotează din lemn se aruncă în apă

Un alt obicei foarte vechi legat de Bobotează pe care îl respectă orice preot este acela de a arunca o cruce din lemn ușoară și mică în apă, după slujbă. Bărbații rezistenți și sănătoși, capabili să îndure apa deosebit de rece și frigul, intră în apă să recupereze crucea.

Cine reușește să aducă la mal crucea de Bobotează este considerat un om deosebit de norocos, care va avea parte de binecuvântare, de sănătate și de belșug toată viața lui.

Tradiția mai spune că temerarul care prinde crucea nu va mai fi atins niciodată de boală, iar familia lui va fi mereu ocrotită de binecuvântarea preotului.