Clopotele din biserici și temple sunt vechi de când lumea, iar cultul creștin le-a preluat din China. Încă din Epoza Bronzului, în fiecare localitate din China se ridica un turn în care se atârna un clopot să vestească ora exactă și să anunțe populația când se apropia o primejdie de moarte.

Chinezii, zguduiți dintotdeauna de cutremure puternice, au inventat inclusiv un mecanism ingenios care prezicea cutremurele și în care era inclus un clopot.

Ulterior, cultul creștin a preluat acest obiect simbol și i-a conferit noi semnificații și valențe.

Clopotele din biserici întăresc credința în ritualul creștin

Încă din Vechiul Testament sunt descrise câteva obiecte religioase pe care vechii iudei le foloseau în temple și pe care ulterior le-au moștenit creștinii.

Clopoței de mici dimensiuni, de obicei realizați din aur, erau cusuți de roba arhiereilor. Când intrau în templu să se roage, clopoțeii aveau rolul de a le aduce aminte cum se păstrează întregul ritual și toate îndatoririle pe care le aveau în lăcașul sfânt.

Mai târziu, clopotele din biserici aveau să ne aducă și nouă aminte să ne rugăm, să ne îndreptăm spre biserică și să nu uităm care este îndatorirea unui bun creștin. Chiar și cei care nu merg la biserică, atunci când aud clopotele trebuie să se oprească o vreme din munca lor și să se roage, pentru că începe slujba.

Toaca a precedat clopotele în creștinismul timpuriu

În primele secole după Hristos, pe când creștinii erau prigoniți și nu se puteau aduna decât pe ascuns pentru a se ruga, ei erau chemați în locurile de taină bătând cu ciocănelul într-o bucată de lemn. Mult mai târziu, au fost preluate clopotele și folosite la fiecare biserică, atunci când creștinismul devenise deja o religie oficială și ocrotită de conducători.

Se pare că în bisericile de la noi, clopotele s-au răspândit abia din secolul al XIV-lea și aveau rolul de a ocroti comunitatea, anunțând primejdiile, furtunile cu grindină, atacurile otomanilor și ale tătarilor sau chiar apariția eclipselor sau cometelor.

Dar principalul lor rol este acela de a aduce aminte enoriașilor să se îndrepte către biserică și să se roage. Cu toate acestea, mai există o semnificație mai veche, rămășiță a unor credințe și superstiții din vremurile medivale, conform căreia clopotele din biserici pot alunga diavolii care aduc nenorociri printre creștini.

Aceasta s-a pierdut treptat, dar clopotele și-au păstrat rolul lor ocrotitor și simbolistica religioasă.

foto: 123rf.com