Cuprins
Numele Ioan și toate numele derivate din acest nume precum Ioana, Ion sau Ionel și Ionela, au rămas nume foarte populare și îndrăgite printre români. Numele Ioan este la fel de răspândit și pe glob. Este, poate, cel mai vechi nume de origine ebraică răspândit pe tot globul, inclusiv în Asia sau în statele arabe, unde comunitățile de creștini sunt mult mai reduse.
Care este semnificația veche a numelui Ioan
Numele Ioan sau Ion înseamnă ”din mila lui Dumnezeu”. El vine de la numele ebraic Iohanan, particula de bază Io sau Yo semnificând numele lui Dumnezeu în vechea ebraică. Numele apare în Vechiul Testament, dar mult mai des în Noul Testament, iar cel mai cunoscut personaj al Bibliei care a purtat numele Ioan este proorocul născut în cetatea Orini din Israel, în familia preotului Zaharia. Este vorba de Sf. Ioan Botezătorul pe care îl prăznuim pe data de 7 ianuarie.
Iată ce ne explică George Pruteanu despre numele Ion și despre semnificația lui veche.
“Ion este numele cel mai răspândit de pe glob (desigur, în variante specifice diferitelor limbi). Numele Ion vine din ebraicul Iehohanan, redus la Iohanán. Acesta este compus din două părţi: Io: prescurtare obişnuită pentru Iehova (Dumnezeu) şi verbul hanan: a avea milă, a face o favoare (din care verb se trage și numele Ana) – deci traducerea lui Iohanán este “Din graţia lui Dumnezeu; Dumnezeu s-a îndurat”, adică o formulă de mulţumire adresată Cerului de părinţii care-şi doreau foarte mult un copil.”
Ne aducem aminte că preotul Zaharia și soția lui s-au rugat ani de zile la Dumnezeu pentru a le dărui un copil, iar în cele din urmă, spre apusul vieții, cei doi au devenit părinții proorocului Ioan, trimis anume pe pământ pentru a anunța venirea lui Iisus Hristos.
Numele Ioan, cel mai răspândit printre creștini
Peste 3 milioane de români poartă numele Ion și este în continuare foarte îndrăgit drept nume de botez, mulți părinți alegând și variantele străine precum John, Johny sau Johhan.
La români, prima atestare documentară a numelui ar fi cea din 1247, în Diploma Cavalerilor Ioaniţi, care vorbeşte de un conducător pe nume Ioan, cneaz al unei formaţiuni din nordul Olteniei. Cu siguranță, numele Ion era cunoscut cu sute de ani înainte, datorită misionarilor creștini care predicau deopotrivă despre Iisus, cât și despre botezul creștinesc și despre Ioan Botezătorul.
Numele Ion și variantele lui populare în România
Ioan Ionel
Ionuț Ionescu
Nelu Nică
Nilă Niță
Nuțu Ionete
Ianache Ioanid
Ioanichie Ioanițoiu
Iova Ivan
Numele Ioana și derivatele lui pentru fete și femei
Ionela Ionica
Nica Nela
Jana Janina
Geanina Ioana-Maria
Oana
Variante ale numelui Ion în țările vecine
Germania: Johann sau Hans
Italia: Giovanni sau Gianni
Ungaria: Janos
Rusia: Ivan
Polonia: Ian
Anglia: John
Olanda: Ian
Franța: Jean
Spania: Juan
Irlanda: Sean
Grecia: Iannis
armeni: Horbanes
arabi: Hana
Ce mesaj tainic transmite numele Ioan
Sf. Ioan Botezătorul și Apostolul Ioan au fost principalele figuri istorice și biblice care au consacrat numele Ioan și care au făcut din acest nume un simbol al creștinilor, răspândit pe tot globul. Cu toate că popularitatea lui a scăzut în ultimii 20 de ani, numeroși români poartă încă numele Ioan, Ioana sau Ion drept al doilea nume de botez, pe lângă alte nume mai moderne.
Din vremuri vechi, românii cred că este de bun augur să botezi un copil cu nume de sfânt. Ion sau Ioan era cel mai des întâlnit, urmat de Maria, Nicolae sau Vasile.
În tradiția populară, se crede că românii botezați cu numele Ioan vor fi ocrotiți de Sf. Ioan Botezătorul și vor avea parte de mila și îndurarea Domnului în cele mai grele momente din viața lor. Se mai crede despre numele Ioan că aduce un destin norocos și fericit celui care îl poartă și că îl poate feri de boli, deoarece numele acesta poartă cu el mila lui Dumnezeu, harul divin și bunătatea pe care ne-o arată Domnul în clipele de răstriște.
Numele Ioan poate fi asociat cu oameni inteligenți, puternici, rezistenți și generoși. Este un nume care vorbește despre bunătate, generozitate, dar și înțelepciune.