Sărbătoarea mărțișorului a devenit și ea o afacere, precum Crăciunul sau Paștele. Multe doamne sunt impresionate dacă primesc drept mărțișoare bijuterii scumpe, parfumuri sau cine știe ce rochie scumpă.

Dar cele mai frumoase mărțișoare sunt cele tradiționale, datorită semnificațiilor profunde pe care le au. Când dăruiești sau când primești un mărțișor, trebuie să te gândești și la mesajul pe care îl poartă.

Ce reprezintă șnurul alb-roșu

cum să faci singură mărțișoare tradiționale

Cel mai simplu și mai frumos mărțișor rămâne șnurul alb-roșu, care reprezintă iarna și primăvara, frigul și căldura, bătrânețea și tinerețea. Femeile purtau îndeosebi firul roșu la început de primăvară să nu fie deochiate și pe cel alb să le dea frumusețe.

Șnurul de mărțișor se poartă până se aude cucul cântând sau până vezi primul copac înflorit și este bine să îl agăți de crengile lui, să ai parte tot anul de frumusețe, noroc și sănătate.

Dacă vrei un mărțișor original, dar cu semnificații vechi, află cum să faci singură mărțișoare-păpușă din ață roșie și albă!

Cele mai frumoase mărțișoare și semnificația lor

Bănuțul – este simbolul soarelui, al roadelor și al bogăției; cine primește un bănuț de argint se bucură de un an cu multe împliniri.

Trifoiul norocos aduce prosperitate

Trifoiul norocos aduce prosperitate

Trifoiul cu patru foi – aduce noroc și sănătate și se numără printre cele mai îndrăgite mărțișoare de la noi; se dăruiește pentru prosperitate și pentru șanse noi celor care au nevoie de ele.

Buburuza – este simbolul primăverii și al bucuriei; culoarea ei roșie amintește de tinerețe, veselie și fertilitate; popular, buburuza mai era denumită Măriuța popii sau Vaca Domnului și avea un rol deosebit în ritualurile magice de găsire a iubirii; fetele tinere de la sate luau primăvara o buburuză în palme și îi cântau: ”mămăruță-ruță / suie-mă-n căruță / și unde vei zbura / acolo m-oi mărita!”

Potcoava – este unul dintre cele mai vechi și frumoase mărțișoare de la noi, potcoava având numeroase semnificații mistice: protejează casa, protejează sănătatea și bogățiile celui care o poartă, aduce noroc și alungă relele și ghinionul.

Ghiocelul, simbol al primăverii, dar și al primei iubiri

Ghiocelul, simbol al primăverii, dar și al primei iubiri

Ghiocelul – simbol vechi al curajului, al tinereții și al biruinței naturii asupra zăpezii; este totodată un simbol al speranței și este un mărțișor deosebit care exprimă dragostea;

Coșarul – un simbol mai nou al norocului, care și-a păstrat semnificația, chiar dacă meseria lui a dispărut; coșarul apără casa și aduce noroc chior în calea celui care îl întâlnește.

Cheia – reprezintă împlinirea idealurilor și are darul să deshidă ușa spre un drum mai bun, cu bucurie și sănătate.

Ancora, un mărțișor potrivit pentru femeia iubită căreia îi declari fidelitate

Ancora, un mărțișor potrivit pentru femeia iubită căreia îi declari fidelitate

Ancora – este simbol al credinței, al fidelității și al rezistenței.

Steaua – se numără și ea printre cele mai vechi și frumoase mărțișoare românești, fiind un simbol al speranței, al credinței și al împlinirilor.

sursa foto: 123rf.com/Libertateapentrufemei

Vezi mai multe idei de mesaje de 1 martie

Află și care este legenda martisorului

Vezi si: Superstitii de 1 martie – Martisor