Creștinii care au mari probleme de sănătate în familie, trebuie să țină în casă icoana Sf. Ștefan. A treia zi de Crăciun, pe data de 27 decembrie, orice bun creștin trebuie să meargă la biserică și să ceară preotului să sfințească încă o dată icoana Sf. Ștefan.

Apostolul Ștefan, cel dintâi martir al bisericii

Potrivit tradiției creștine, tânărul Apostol Ștefan a fost un vrednic ucenic al lui Iisus, martor al Răstignirii și Învierii Sale. Datorită credinței sale nestrămutate, el a fost chemat să răspândească învățătura Domnului printre iudei și să sprijine primele comunități creștine care se înfiripau la Ierusalim.

Deoarece Apostolul Ștefan predica plin de râvnă și iubire cuvintele lui Iisus, el a fost acuzat în mod fals de blasfemie împotriva vechilor învățături și împotriva lui Dumnezeu și a lui Moise. Tânărul predicator a fost omorât cu pietre pentru credința lui, dar până în ultimul ceas, el s-a rugat la Dumnezeu să îi ierte pe prigonitorii lui care nu știau ce fac.

Ce semnificație are icoana Sf. Ștefan

Datorită pildei sale, Sf. Ștefan este considerat ocrotitorul celor nedreptăți, ocrotitorul tuturor celor care au murit în condiții năpraznice, dar și al celor care se confruntă cu probleme mari de sănătate, mai ales la o vârstă fragedă.

Icoana Sf. Ștefan trebuie sfințită în biserică după slujbă, în ziua de 27 decembrie, și adusă acasă pentru a ne ocroti de vrăjmași, de cuvintele rele, de prigonitori și de cei care ne vor răul.

Icoana Apostolului Ștefan este de grabă ajutătoare și pentru cei care sunt grav bolnavi. Multe minuni a făcut acest sfânt și multe minuni se mai petrec și azi, după cum spun credincioșii care se roagă la icoana sa și la moaștele sale.

Ce tradiții se respectă a treia zi de Crăciun

Ziua de 27 decembrie, în care este praznicul Sf. Arhidiacon Ștefan este zi de mare sărbătoare în lumea creștină. Este zi mare și sfântă, în care creștinii merg la biserică și se roagă pentru sănătate și pentru pace și împlinire sufletească.

În această zi, se spune că trebuie să pui busuioc sfințit și tămâie la icoana Sf. Ștefan și să fii foarte bun și generos cu cei din jur. Nu trebuie să ne certăm cu nimeni, nu trebuie să invidiem pe nimeni sau să criticăm pe cineva. Este o zi a bunătății, a păcii și a speranței.

Toate persoanele certate trebuie să se împace în această zi, iar gospodinele trebuie să dea de pomană copiilor nevoiași.

În unele regiuni ale țării se pregătesc pâinicile Sf. Ștefan, dintr-un aluat dulce ca de cozonac, se ung cu miere și se aduc la biserică să fie sfințite. După slujbă, aceste pâinici se împart copiilor, tinerilor și celor bolnavi.

Pâinicile Sf. Ștefan amintesc de pietrele cu care apostolul a fost omorât și ele simbolizează puterea credinței și milostenia sufletului acestui mare sfânt.