Biserica îl cinstește în fiecare an, pe 20 iulie, pe Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Sântilie e cunoscut în popor. Iar tradiţiile de sărbătoare se ţin lanţ în această zi. În popor, lumea îi spune și Căruţaşul Raiului, care ne veghează din cer. Este protectorul aviatorilor și al electricienilor și patronul spiritual al orașului Sinaia. Și asta pentru că, dintre sfinți, el nu s-a stins din viață, ci s-a ridicat la ceruri, pe 20 iulie, într-un car cu roţi de foc, tras de perechi de cai albi înaripaţi. De atunci, cutreieră cerul în lung şi-n lat, fulgerând, tunând şi trăsnind peste tot, în căutarea dracilor care l-au împins la rele.

Cui să-i fie frică

Despre Sântilie se știe că a înfăptuit multe minuni în viaţa pământească, dar a săvârşit şi multe păcate mari, printre care acela de a-şi fi ucis propriii părinţi, la îndemn diavolesc. Totuşi, Dumnezeu l-a iertat şi l-a trecut în rândul sfinţilor. Se zice că, de frica lui, dracii s-ar piti pe pământ, în arbori, pe sub streaşine, dar şi în turlele bisericilor şi chiar în trupurile oamenilor şi animalelor. De aceea bubuie biciul de foc al lui Sântilie cu atâta înverşunare. Acum e cinstit mai cu seamă printre păstori și agricultori, el fiind patronul ploilor. Ciobanii coboară de la munte și dau petreceri mari, cu bucate alese. Dacă e furtună, ferestrele şi uşile se ţin închise, ca să nu intre draci în casă şi să nu fie trăsnită locuinţa. Se poartă cruciuliţe şi se face des semnul crucii.

Ce să NU faci de Sântilie

Cât privește tradiția populară, câte bordeie, atâtea obiceie! Ca să se păzească de atingerea biciului de foc, oamenii au respectat, de-a lungul vremii, multe datini. La revărsatul zorilor, de Sântilie, se culeg ierburile de leac, dar şi cele destinate farmecelor şi vrăjilor. Cel mai căutat este busuiocul, pe care femeile îl duc la biserică, îl pun la iconostas, apoi, la finele slujbei, îl iau, îl aduc acasă, îl ard şi păstrează cenuşa ca leac pentru bube şi afecţiuni ale gurii la copii.

De Sântilie, se mănâncă prima dată mere noi în an. Căci mărul e pomul Sfântului Ilie. Merele se duc întâi la biserică. Iar cel ce mănâncă mere înainte va culege veşnic mere pe lumea cealaltă şi când va încerca să le guste îi vor pieri de dinainte. Dacă tună în această zi, alunele vor seca şi toate celelalte fructe vor face viermi. Femeile împart bucate alese, pentru sufletele morţilor. Acum se strânge și mierea din stupi, dar numai de către bărbaţi curaţi la trup şi la suflet.

Sursa foto: Wikimedia