Crist, cristelniță, creștin, cruce… cuvinte pe care le-am adoptat din slavonă, limba veche în care se scriau pe vremuri textele Bibliei. Toate au semnificații profunde, dincolo de obiectul sau conceptul pe care îl desemnează și toate au istoria lor de-a lungul primelor decenii de creștinism.

Unde se botezau primii creștini

Rădăcinile cristelniței se găsesc în baptiseriu, un lăcaș cu două încăperi în care se afla un bazin cu apă și în care erau botezați întru creștinism cei care doreau să urmeze învățăturile lui Hristos. În baptiseriu erau botezați deopotrivă copiii, tinerii și bătrânii care se converteau la creștinism.

Baptiseriu avea de obicei formă octogonală, iar pe fiecare dintre cele opt laturi erau pictate imagini creștinești legate de botez. Nu lipseau niciodată scena cu botezului Domnului în apele Iordanului sau botezul Sf. Ioan Botezătorul.

Ce reprezintă cristelnița la botez și unde se ține aceasta

Din motive lesne de înțeles, de-a lungul timpului, bazinul cu apă a fost înlocuit de cristelniță, cei botezați fiind în marea lor majoritate nou născuți.

În ritualul bisericesc, cristelnița este asemuită cu mormântul de piatră în care a fost coborât Iisus de pe cruce. Așa cum Iisus a stat în mormânt trei zile și apoi a reînviat, nou născutul este scufundat de trei ori în apa din cristelniță pentru a se naște a doua oară botezat ca un adevărat creștin.

Cristelnița se păstrează de obicei în pronaos, este făcută din metal, de obicei cupru sau inox, unele fiind argintate. Dar nu materialul în sine contează, ci apa pe care preotul o sfințește și asupra căreia spune rugăciuni pentru sufletul copilului botezat și pentru nașii și părinții lui. Nici decorurile nu contează în cristelnița la botez, nici florile sau voalurile.

Obiectele simbolice din cristelniță

În vasul din biserică în care se botează copilul nu trebuie să fie decât apă curată, pe care preotul o binecuvântează în timpul slujbei prin semnul crucii. Există însă un obicei să se împodobească această cristelniță și să se pună în apă ulei sfințit, busuioc, luat tot de la biserică, dar și bani. Se crede că uleiul va face viața mai ușoară pentru prunc, iar busuiocul îl va face frumos și sănătos, pe când banii o să îi poarte noroc, să nu cunoască sărăcia.

Unii preoți îngăduie aceste obiceiuri, alții, însă, sunt categorici și nu permit nimănui să adauge ceva în cristelnița la botez. Trebuie respectat ritualul creștinesc vechi așa cum s-a făcut de la începuturi.

Niciunul din obiectele adăugate în apa de botez nu va avea efecte asupra destinului copilului, dar aceste lucruri poartă cu ele semnificațiile magice ale unor mituri de demult.

Busuiocul era folosit în ritualurile religioase cu mult înainte de apariția creștinismului. Este o plantă magică prin aroma ei puternică și prin proprietățile curative puternice pe care le are și care au fost descoperite încă de pe vremea egiptenilor antici.

Nici banii nu ar trebui să fie legați de botez sau de scăldătoarea copilului. Și ei sunt simboluri magice vechi, reprezentând deopotrivă bogăția, norocul, dar și hazardul destinului.

Citește mai mult despre ritualul bisericesc la  botez!

Vezi ce sarbatori sunt in calendar ortodox martie 2020 si in calendar ortodox aprilie 2020!

foto: Shutterstock