Sunt multe reguli de bun simț pe care trebuie să le respecți în spațiile publice, în teatru, în muzeu și mai ales în biserică, unde credincioșii trebuie să intre îmbrăcați decent și să nu deranjeze pe cei care se roagă. Dar sunt și câteva reguli specifice spațiilor de cult. Iată ce nu trebuie să faci niciodată în biserică!

Ai grijă să intri în biserică întotdeauna înainte să înceapă slujba și să te închini la icoane, dar fără să săruți sfinții și chipul Maicii Domnului așa cum o fac uneori femeile bătrâne fără știință.

După ce începe slujba nu mai ai voie să treci spre altar să te închini la icoane sau să pui lumânări. Rânduiala bisericească spune să te așezi în rând cu ceilalți credincioși și să asculți predica.

Locul femeilor, întotdeauna în stânga

Bărbații trebuie să se așeze în dreapta, iar femeile în stânga. Niciodată într-o biserică ortodoxă nu se schimbă această ordine. Femeile stau în stânga, așa cum Maica Domnului stă în stânga Tatălui. Singurii pentru care se face excepție sunt copiii.

Semnul crucii se face corect!

Niciodată într-o biserică sau în fața ei nu este bine să faci semnul crucii în batjocură sau pur și simplu fluturând din mână fără să știi cum se face corect.

Urmărește preotul și fă semnul crucii după acesta, întotdeauna pornind de la frunte (în numele Tatălui), apoi la buric (în numele Fiului), spre umărul din dreapta (și al Duhului Sfânt) și apoi spre umărul stâng (Amin).

Primele trei degete de la mâna dreaptă se țin unite, când te închini, iar inelarul și degetul mic se țin strânse în palmă.

Reguli stricte în orice biserică și lăcaș de cult

Nu se vorbește tare și nu se vorbește în timpul slujbei.

Nu se folosește telefonul mobil, nu se fac poze și nu se trimit mesaje.

Nu se stă jos, dacă toți ceilalți stau la slujbă în picioare, cu excepția bătrânilor și copiilor.

Nu se stă în picioare când ceilalți se așază în genunchi să se închine.

Nu se vorbește urât și nu se bea alcool în ziua în care ești la biserică pentru împărtășanie.

Nu se lasă copiii să se joace în biserică sau să umble pe lângă altar și icoane.

Nu se poartă haine prea decoltate, strâmte, bijuterii ostentative sau parfumuri puternice.

Nu te muți dintr-un loc în altul, deranjându-i pe ceilalți.

Nu se mestecă gumă niciodată într-o biserică și nu se mănâncă, decât dacă ești îndemnată de preot, după slujbă.

sursa foto: Shutterstock