Semnul crucii și rugăciunea sunt cele mai frumoase obiceiuri prin care orice creștin se apropie de Dumnezeu. De mici învățăm să ne închinăm și păstrăm această tradiție, chiar dacă nu mergem prea des la biserică. Este un obicei cu semnificații spirituale puternice, care se imprimă în conștiința noastră și pe care cercetătorii au încercat să îl descifreze cu toate tainele lui. Iar studiile lor au avut rezultate uimitoare!
Cum se face semnul crucii corect
Fiecare gest, oricât de mic, necesar pentru a face semnul crucii are o semnificație profundă. Folosim întotdeauna mâna dreaptă, mâna despre care recent s-a descoperit că are o legătură directă cu zona din creier responsabilă cu partea spirituală și credințele omului.
Unim cele trei degete, degetul mare, arătătorul și mijlociul, care simbolizează Sfânta Treime, și strângem în palmă celelalte două degete ca pentru a le ocroti. Cele două reprezintă natura duală a lui Hristos, om și deopotivă Fiu al lui Dumnezeu.
Ducem degetele unite la frunte și rostim ”Slavă Tatăului”, apoi către inimă – ”Fiului”, și apoi către umărul drept și cel stâng – ”și Sfântului Duh”, convocând protecția celor trei entități divine. Preoții spun că aceasta este cea mai simplă și pătrunzătoare rugăciune pe care o putem rosti în orice moment al zilei, când ne apasă grijile sau când ne simțim recunoscători pentru ceea ce primim.
De ce folosim semnul crucii
Ne închinăm imitând forma crucii care ne aduce aminte de sacrificiul Domnului și de mântuirea pe care el a promis-o celor care îl iubesc pe Dumnezeu și îi urmează Cuvântul. Crucea ne amintește că suntem chemați de Dumnezeu în orice clipă, că suntem ocrotiți și că îi putem cere sprijinul oricând, puterea lui mare fiind asupra tuturor și asupra fiecăruia dintre noi.
Prin cruce primim harul Duhului Sfânt care veghează asupra noastră și prin cruce căpătăm acea stare de liniște și pioșenie necesară unei rugăciuni.
Cercetătorii ruși au analizat îndeaproape comportamentul oamenilor în biserică și au colaborat cu mai mulți voluntari, credincioși și atei deopotrivă, rugându-i să se roage așa cum o fac de obicei, făcând semnul crucii ori de câte ori simt nevoia.
Studiile lor au demonstrat că semnul crucii îi ajută pe toți, chiar și pe cei mai puțin credincioși, să intre într-o stare de pace și echilibru, care le permitea să se concentreze mai mult asupra gândurilor bune. Tensiunea arterială s-a echilibrat, ritmul cardiac a devenit mai liniștit în numai câteva minute, chiar dacă voluntarii au fost agitați la începutul testelor. Semnul crucii are în mod cert efecte benefice asupra sănătății.
Semnul crucii purifică apa și hrana
Cercetătoarea Angelina Malakhovskhaya a studiat de asemenea efectele pe care le are semnul crucii făcut înainte de masă asupra meridelor și asupra apei. Ea susține că numărul de bacterii care se afla inițial în apa de băut și în mâncare a scăzut de câteva zeci de ori.
Oamenii devin mai buni, mai răbdători și își protejează sănătatea rugându-se cât mai simplu în fiecare zi și binecuvântând hrana pe care le-a dat-o Dumnezeu.
sursa foto: 123rf.com