Soarta lui Mark Twain pare să fi fost legată printr-un fir secret de traiectoria cometei Halley. Celebrul autor al „Aventurilor lui Tom Sawyer“, s-a născut pe 30 noiembrie 1835, la câteva zile după apariţia cometei, şi a murit în anul 1910, la o zi după ce cometa şi-a făcut din nou apariţia pe cer. Se pare că scriitorul şi-a prezis moartea cu un an înainte: „Am venit odată cu cometa Halley, în 1935. Se întoarce anul viitor şi mă aştept să mă ia cu ea. E clar că Atotputernicul a spus: uite două ciudăţenii, au venit împreună, trebuie să plece împreună”, ar fi zis marele scriitor, glumind de faţă cu prietenii. În viaţa fiecăruia dintre noi există coincidenţe stranii pe care nu le putem explica. Am putea spune că zeii se amuză pe seama noastră şi măsluiesc jocul destinului…

Nimic nu este întâmplător

Când te gândeşti intens la cineva şi persoana respectivă te caută, după ani de zile în care nu v-aţi văzut, aceasta nu mai poate fi numită doar o întâmplare. Gândurile, sentimentele şi faptele noastre sunt strâns legate de tot ceea ce ne înconjoară, iar energia universului le transmite mai departe tuturor lucrurilor. Unele voci susţin că există un fir invizibil care ne leagă pe toţi şi care ne îndrumă. Intuiţia, telepatia, presimţirea stau la baza coincidenţelor care ne arată că nimic nu este întâmplător, iar tot ceea ce ni se întâmplă se supune unor legi coerente. În Detroit, pe la începutul anilor 1930, Joseph Figlock a salvat un bebeluş care a căzut de la fereastra casei. Nimic straniu… dar, un an mai târziu, acelaşi copil a căzut iar de la geam şi a fost salvat tot de Joseph, care trecea din întâmplare pe aceeaşi stradă. Destinul sau un strigăt de ajutor mut a făcut ca băieţelul să fie salvat de la o moarte sigură?

Coincidențele fac legături misterioase

Divinitatea sau forţe universale misterioase încearcă adesea să ne transmită mesaje în momentele de cumpănă, când avem nevoie de încurajări sau când ne apropiem de un eveniment special din viaţa noastră. Puterea gândului poate crea legături surprinzătoare între noi şi tot ceea ce ne înconjoară. Scriitoarea americană Anne Parrish colinda anticariatele din Paris, în 1920, când a descoperit una dintre cărţile ei preferate din copilărie. A luat-o de pe raft, în timp ce îi povestea soţului cum îi citeau părinţii ei poveşti din carte. Când s-au uitat pe prima pagina, era scrisă chiar adresa ei: „Anne Parrish, Strada Weber, nr 209, Colorado Springs.” O voce interioară a îndrumat-o să redescopere un fragment din copilăria ei fericită.

Destine paralele

Coincidente regale

Regele Umberto I al Italiei (anii domniei: 1878 – 1900) a descoperit întâmplător că semăna izbitor cu proprietarul unui local din Monza. Cei doi s-au împrietenit şi au descoperit că s-au născut în aceeaşi zi, pe 14 mai 1844, în acelaşi oraş, şi că soţiile lor se numeau amândouă Margherita. Proprietarul îşi deschisese restaurantul în aceeaşi zi în care regele fusese încoronat. Destinul lor părea să fie similar până în ultima clipă. Pe 29 iulie 1900, regele Umberto a aflat că prietenul lui a murit într-un accident de vânătoare şi a transmis mesaje de condoleanţe familiei îndoliate. În aceeaşi seară, regele a fost asasinat de un anarchist în Monza.

Ce sunt coincidenţele?

Definiţia cea mai simplă a coincidenţelor spune că sunt potriviri întâmplătoare a două lucruri sau evenimente. Cu toate acestea, corespondenţa stranie dintre evenimente sau persoane care par să nu aibă nimic în comun sfidează logica şi nu se poate încadra într-o definiţie strictă. Cum ele apar de obicei în momente dramatice, marcate de trăiri profunde şi decizii dificile, coincidenţele par să transmită mesaje simbolice şi să pună ordine în haosul din jurul nostru. Ne pot ajuta, ne pot dezvălui lucruri ascunse sau pot pune capăt unor situaţii care ne frământă. Până la urmă, coincidenţele capătă sens în funcţie de modul în care le interpretăm.

sursa foto: Shutterstock.com