Moș Nicolae sau Sfântul Nicolae este foarte darnic și blând cu cei mici. Legenda spune că el avea întotdeauna grijă de copiii amărâți, că avea grijă să le fie cald și să aibă ceva de mâncare când venea frigul iernii. Moșul blând și bun avea, însă, și o latură severă. Dar de unde a apărut această poveste, aflăm din istoria bisericească.
Episcopul Nicolae a trăit în Turcia de azi și a păstorit comunitatea creștină din cetatea Mira Lichiei, în secolul al III-lea după Hristos. La vremea respectivă, existau multe curente religioase care afectau unitatea bisericii.
La cererea Sf. Împărat Constantin, s-au întrunit 318 episcopi și preoți la Niceea pentru a dezbate învățăturile drepte și pentru a îndepărta ereziile din biserică. Se spune că Episcopul Nicolae a avut o polemică dură cu Arie, unul dintre cei care interpretau greșit misiunea lui Iisus și credința creștină. Cei doi au avut discuții atât de aprinse în cadrul sinodului, că Episcopul din Mira Lichiei i-ar fi dat o palmă lui Arie.
Cei mai puțin cuminți vor fi pedepsiți
Sfântul Nicolae avea deja renumele unui om deosebit de blând și de bun, care îi ajuta pe sărmani și mai ales pe copiii orfani sau foarte săraci. Când s-a aflat de întâmplarea de la Sinodul bisericesc, oamenii au considerat de cuviință să țină cont de ea și, cu timpul, a apărut obiceiul să se dea o nuielușă celor care nu meritau daruri din partea Moșului.
Nuielușa lui Moș Nicolae, ruptă dintr-un pom
Povestea aceasta a fost transformată apoi într-o tradiție românească foarte frumoasă. La țară se știa că nuielușa moșului trebuie ruptă dintr-un măr sau dintr-un prun, neapărat un pom tânăr și roditor.
Legenda spune că, dacă un copil a primit o astfel de nuielușă, trebuie să o pună în apă și să o țină în casă până la Crăciun. Dacă nuielușa începea să înmugurească, se credea că acel copil avea să fie mult mai cuminte, mai înțelept și mai bun și că va crește ca un creștin adevărat.
Pe de altă parte, nuiaua reprezintă toiagul sau paterița pe care o poartă episcopii ortodocși, fiind un semn al dreptății și al ascultării. După mustrare, vine ascultarea și răsplata. Iar Episcopul Nicolae a făcut multe minuni cu toiagul și credința sa pentru cei care au știut să respecte cuvântul Domnului.
sursa foto: 123rf.com
Află și care este povestea lui Mos Nicolae
Ai sărbătoriți de Sfântul Nicolae? Iată care sunt cele mai frumoase mesaje de Sfantul Nicolae pe care le poți trimite.