Uleiul sfințit este cel mai adesea folosit în biserică la icoanele făcătoare de minuni, dar poate fi luat și acasă, unde se ține în candela de la icoane. Iată când se sfințește acest ulei, cum se face și de ce diferă de mir.

Din ce fac preoții uleiul sfințit

Tradiția creștină ne învață să nu ținem nicio icoană în casă fără să avem și o candelă aprinsă la marile sărbători. Iar în candelă trebuie să aducem de la biserică uleiul sfințit pe care preoții îl pregătesc pentru slujba Sfântului Maslu.

Este o slujbă specială, la care preoții se roagă pentru sănătatea enoriașilor și pentru vindecarea celor suferinzi. De aceea, uleiul sfințit la această slujbă se spune că are puteri tămăduitoare și este folosit în special pentru bolnavii care vin să se roage la biserică.

Pentru el, se folosește ulei neînceput de floarea soarelui sau de măsline și se sfințește prin rugăciune cu un buchet de busuioc stropit cu apă sfințită la Bobotează.

Mirul, uleiul aromat și sfințit în Săptămâna Mare

Marele Mir, cum mai este numit, are un rol aparte în tradiția bisericii. Spre deosebire de uleiul sfințit, în care se pune de obicei doar busuioc, mirul folosește ulei de măsline și alte 39 de plante și ingrediente aromatice cu tradiție creștină precum smirna, tămâia, busuiocul, uleiul de eucalipt sau uleiul de trandafiri.

Cea mai mare parte a ingredientelor sunt secrete și sunt cunoscute numai de episcopi care pregătesc Marele Mir în Săptămâna Patimilor.

Spre deosebire de uleiul sfințit, Marele Mir rămâne în biserică și este folosit cu ocazii cu totul speciale precum sfințirea unui lăcaș de cult sau pentru botezarea copiilor.

Citește mai multe despre Marele Mir!

sursa foto: 123rf.com