Cuprins
Numit adesea de către preoți, cel mai mare prooroc născut pentru a-l vesti pe Iisus Hristos, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, Sf. Ioan este cinstit în biserica ortodoxă prin numeroase sărbători de-a lungul anului.
Conform calendarului, sunt cinci sărbători închinate Sf. Ioan Botezătorul, dar numai două dintre ele sunt potrivite pentru a-i sărbători pe cei care poartă numele marelui profet.
Zămislirea Sf. Ioan – 23 septembrie
Zămislirea proorocului Ioan este sărbătorită pe data de 23 septembrie. El s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, a fost descendenta lui Aaron.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost născut cu 6 luni înaintea nașterii Mântuitorului.
Îngerul Gavriil a vestit nașterea lui Ioan, apărând în fața lui Zaharia, după mulți ani în care el și soția lui s-au rugat la Dumnezeu să le dăruiască un copil. Fiind deja înaintați în vârstă, Zaharia nu a crezut spusele îngerului și a rămas mut pâna la nașterea pruncului său.
Nașterea Sf. Ioan Botezătorul – 24 iunie
Această mare sărbătoare creștină este ținută pe data de 24 iunie, iar în tradiția populară coincide cu sărbătoarea Sânzienelor, care marchează începutul verii. Legendele biblice spun că Elisabeta, mama lui Ioan Botezătorul, s-ar fi întâlnit cu Maria lui Iosif în timp ce erau amândouă însărcinate, iar pruncul Ioan a mișcat pentru prima dată în burta mamei.
Sf. Ioan proorocul s-a născut cu 6 luni înaintea lui Iisus, dar cei doi nu s-au cunoscut până la momentul botezului, când Iisus a venit pe malul Iordanului să fie botezat de Ioan.
Tăierea capului Sf. Ioan – 29 august
Se spune despre Ioan Botezătorul că a dus o viață fără păcate, neprihănită și cinstită, trăind în pustiu întru continuu post și rugăciune. Când se întorcea în cetate, el îi îndemna pe oameni să fie credincioși, să fie cumpătați și să se închine Domnului, să își păzească virtuțile și cinstea. Nu de puține ori, îi condamna public pe cei care comiteau păcate și fărădelegi.
În al cinsprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice. Menirea lui a fost să pregătească credincioșii pentru venirea lui Iisus și misiunea lui a fost să Îl facă cunoscut pe Iisus poporului lui Israel.
Faima lui avea să ajungă la urechile lui Irod care l-a chemat pe Ioan Botezătorul să îi asculte predicile. Dar Ioan l-a mustrat și l-a condamnat pentru păcatele pe care le săvârșea, precum și pentru că luase de soție pe cumnata lui, în timp ce fratele său trăia încă.
Irod l-a aruncat în temniță pe Ioan, dar se temea să îl omoare deoarece poporul îl iubea și îl cinstea în mod deosebit ca pe un mare prooroc. În urma unei petreceri, însă, nepoata lui Irod îi cere acestuia capul lui Ioan pe o tavă. Cerința ei a fost doar pretextul pe care îl aștepta Irod pentru a-l omorâ pe Ioan și pentru a scăpa de învinuirile pe care i le aducea proorocul.
Soborul Sf. Ioan Botezătorul – 7 ianuarie
A doua zi după Bobotează și după Arătarea Sf. Duh, adică Botezul Domnului, Biserica a rânduit încă de la începuturi a se prăznui soborul cinstitului prooroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Prin sobor se înțelege adunarea poporului în biserică, la cântarea și slăvirea lui Dumnezeu, întru cinstea și lauda marelui Ioan, Înaintemergătorul si Botezătorul Celui ce se prăznuiește.
Data de 7 ianuarie, când este soborul Sf. Ioan, este o mare sărbătoare creștină, o sărbătoare a bucuriei și slavei, prilej cu care sunt sărbătoriți și toți cei care poartă numele de Ioan, Ion, Ioana sau Ionela.
Ultimele sărbători închinate Sf. Ioan Botezătorul: prima și a doua aflare a capului
Data de 24 februarie este marcată printr-o altă sărbătoare închinată Sf. Ioan și anume aflarea capului său desprins de trunchi. De teamă ca Sf. Ioan să nu învie din morți, Irod poruncește ca trunchiul să fie despărțit de cap. Trunchiul este găsit de credincioși și este îngropat după datină, dar capul a fost îngropat de slujitorii Irodiadei în curtea palatului, într-un loc tainic.
Cu toate acestea, una dintre slujitoarele Irodiadei află unde este ascuns capul, reușește să îl dezgroape și îl pune într-un vas de lut. Apoi îl îngroapă la Ierusalim, pe dealul Eleonului. Aceasta este prima aflare a capului.
Cea de a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul este făcută de un localnic al Ierusalimului, Inochentie, care lasă în urmă casa și averea dobândită și alege viața de pustnic. El se retrage pe dealul Eleonului unde începe să își sape o grotă, dar găsește vasul de lut în care se afla neîntinat capul Sf. Ioan. El a cinstit cu evlavie sfintele moaște, apoi le-a îngropat acolo unde le-a găsit.
Capul Sfântului Ioan Botezatorul a rămas la Ierusalim până în vremea Împăraților Constantin si Elena, când este găsit și trimis în Siria. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei l-a așezat în biserica din cetate.
Ulterior, capul Sfântului Ioan a fost adus la Constantinopol de către Sf. Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap.
foto: Shutterstock