Este adevărat că toată lumea se teme de vineri 13, dar ziua de vineri nu este deloc o zi fatidică. În credința creștină, este asociată cu răstignirea lui Isus și se ține post negru, dar ziua aceasta ne îndeamnă la cumpătare, generozitate și dragoste.

Vinerea Neagră are semnificațiile ei amare pentru creștinii care postesc, dar ziua de vineri are rădăcini mistice adânci și semnificații mult mai complexe decât cele pe care le-a primit în creștinism.

Ziua de vineri, ziua lui Venus

Știm deja că zilele săptămânii și-au primit numele de la stelele pe care popoarele antice le urmăreau cu îngrijorare, dar și cu evlavie pe cerul nopților.

Datorită Venerei, numele pe care îl purta Venus la romani, ziua de vineri era cea mai importantă pentru ei. Era ziua iubirii, a întâlnirilor și a petrecerilor, a bucuriei și a plăcerilor.

Multe sărbători vesele erau organizate în zilele de vineri și mulți dintre noi păstrează și azi tradiția de a petrece vineri, pentru a marca începutul de weekend. Pentru creștini, însă, vinerea este ziua crucificării lui Iisus și este zi de post și de rugăciune. Este bine să petreci și mai ales să aduci bucuria în familie, dar este bine să păstrezi și o notă de cumpătare.

Vinerea în tradițiile noastre creștinești

Ziua de vineri sau Sfânta Vineri este zi de post, chiar post negru în unele perioade din an, și o zi pe care țăranii o primeau cu un mare respect, fiind ziua în care a fost cruficat Iisus. Sfânta Vineri era o bătrână blajină, înțeleaptă și cu suflet foarte bun.

Ea le purta noroc celor care o respectau, dar existau o mulțime de reguli și superstiții care aduceau interdicții vinerea. În această zi nu se cosea, nu se țesea, femeile nu aveau voie să împodobească, să își taie unghiile și să poarte părul despletit. Ele trebuiau să fie cât mai modeste și să umble cu capul acoperit, chiar și cele mai tinere.

Ce activități sunt aducătoare de noroc vinerea

Iată ce este bine să faci vineri, chiar dacă ții sau nu post. Toate faptele bune făcute vinerea, îți vor aduce o mare bucurie și se vor întoarce întreit.

  • Să te întâlnești cu oameni dragi;
  • Să faci o faptă bună, să ajuți un străin, un copil sau un animal;
  • Să îți declari sentimentele de dragoste și admirație pentru cei mai dragi dintre ai tăi;
  • Să pregătești o masa veselă pentru familie;
  • Să pleci la drum, dacă ai înaintea ta un drum lung;
  • Să faci un dar cuiva care ți-a făcut un bine, chiar și un simplu buchet de flori;
  • Să îți aduci aminte și să îi suni pe membrii mai în vârstă ai familiei și să le faci o bucurie.