Multă vreme a fost vehiculată teoria conform căreia oamenii sunt programați să creadă în divinitate, iar locul lui Dumnezeu se află în inima noastră sau, mai bine zis, în suflet.

Oamenii au nevoie să creadă în Dumnezeu și sufletul lor nu poate fi apropiat de religie și de spiritualitate, decât dacă există dragoste și supunere față de o ființă divină.

Suntem obișnuiți să credem că toate lucrurile care ni se întâmplă în viață au un scop și că ele fac parte dintr-un plan divin care ne ghidează nevăzut în viață.

Unii consideră că Dumnezeu este cel care ia cele mai bune decizii pentru ei și se justifică adesea prin expresia ”Cum o vrea Dumnezeu”.

Alții sunt convinși că destinul lor este scris dinainte și că ei au o misiune prin care împlinesc voia Domnului.

Dar, dacă viața noastră poate fi dirijată de forțele divine, atunci locul lui Dumnezeu este mai degrabă în creier, după cum sunt de părere unii cercetători. Și iată la ce concluzii au ajuns ei, după ce au efectuat mai multe teste la care au participat și oameni credincioși și persoane fără înclinații spirituale.

Locul lui Dumnezeu ar putea fi chiar în creier

Savantul Andrew Newberg, care a condus numeroase cercetări și teste dedicate credinței și experiențelor spirituale, este de părere că există o strânsă legătură între creierul uman și credința.

El a urmărit activitatea cerebrală a unui grup de călugări budiști în timp ce se rugau și a ajuns la concluzia că rugăciunile au sporit puterea de atenție și concentrarea.

Cu cât ești mai concentrat asupra lui Dumnezeu, asupra rugăciunilor și credinței tale, cu atât este mai activă partea de creier responsabilă cu emoțiile și devii mai empatic și mai apropiat de cei care au aceeași credință ca și tine.

Credința chiar există și în creier, nu doar în inimă

Un alt studiu, efectuat la Universitatea din Oregon, a demonstrat ca, prin meditație și rugăciune, oamenii devin mai conștienți de nevoile și de dorințele celor apropiați.

În cadrul acestui studiu, o parte dintre subiecții trebuiau să mediteze o jumătate de oră în fiecare zi. Un alt grup a experimentat tehnicile de relaxare, fără legătură cu religia.

Diferența a fost clară: membrii primului grup au prezentat o mai bună circulație a sângelui în zonele cerebrale responsabile cu emoțiile.

Pe de altă parte, prof. Brick Johnstone de la Universitatea din Missouri, a publicat un ultim studiu în care arată că spiritualitatea este un fenomen complex și mai multe zone ale creierului sunt implicate în acest proces.

„Am găsit o bază neurologică pentru spiritualitate, dar procesul nu este izolat la o anumită zonă a creierului”, a explicat prof. Johnstone.

„Spiritualitatea este un proces mult mai dinamic, care utilizează multe părți ale creierului. Anumite părți ale creierului joacă mai multe roluri dominante, dar toate lucrează împreună pentru a permite omului experiențe spirituale”.

În concluzie, locul lui Dumnezeu nu este doar în inimă, ci și în creier, iar credința nu este așa de oarbă cum spune o vorbă din popor.

sursa foto: Shutterstock