25 decembrie, o dată incertă

Papa Emerit Benedict al XVI-lea subliniază faptul că data naşterii lui Iisus este şi va rămâne multă vreme una din cele mai adânci taine ale Bisericii.

Nu există dovezi, dar se pare că Iisus s-ar fi născut mai devreme decât am crede, probabil între anii 7 şi 2 î.e.n.

În Evanghelia după Matei este precizat că Iisus s-a născut în vreme ce era rege Irod cel Mare, care a murit în anul 4 î.e.n, ca atare este firesc să credem că Mesia a venit pe lume cu numai câţiva ani înainte.

De asemenea, nu este cunoscută nici ziua naşterii. Din Evanghelia după Luca, în care se menţionează că păstorii îşi aduseseră animalele la iernat, pe câmpul din afara oraşului, se poate presupune că era luna octombrie.

Cum a fost aleasă ziua de Crăciun

Data nașterii lui Iisus pe 25 decembrie apare menţionată prima dată în Calendarul lui Filocalus, scris în anul 354.

Au urmat încă o sută de ani de dezbateri şi polemici, până când, în anul 440, Sfinţii Părinţi ai Bisericii au stabilit în mod oficial sărbătoarea Crăciunului pe 25 decembrie.

Se pare că la acea dată, romanii sărbătoreau renașterea zeului Soare, după solstițiul de iarnă, când lumina zilei începea să crească.

În Roma antică, în apropierea datei de 25 decembrie se organiza Saturnalia, una dintre cele mai mari sărbători de peste an, cu ospețe și cântece și cu petreceri întinse la care oamenii își ofereau daruri.

Când Biserica a decis să sărbătorească nașterea Domnului pe 25 decembrie, hotărârea a fost luată pentru a ușura trecerea la creștinism a tuturor celor se aflau sub stăpânirea imperiului.

Care este de fapt data nașterii lui Iisus

Există mai multe teorii care afirmă că Mântuitorul s-ar fi născut de fapt primăvara, în luna martie.

Ziua este imposibil de stabilit, dar luna martie a fost menționată și de călugărul cărturar Dionisie Exiguul. O serie de specialiști în istoria evreilor, care au ținut cont de calendarul vechi, de fazele Lunii și de echinocțiul de primăvară, susțin și ei luna martie.

În schimb, astronomul australian Dave Reneke este sigur că data nașterii lui Iisus este în luna iunie, după ce a urmărit traseul constelațiilor din acea vreme și a încercat să descopere care a fost steaua care a strălucit deasupra Betleemului și a anunțat venirea pe lume a Mântuitorului.

Echipa lui Reneke susține că lumina stelei putea veni de la planetele Venus și Jupiter care s-au apropiat atât de mult încât au strălucit ca un singur corp ceresc, iar acest fenomen a avut loc pe data de 17 iunie în anul 2 era noastră.

sursa foto: 123rf.com