Cuprins
Data exactă a Paștelui se stabilește an de an în funcție de două fenomene naturale și anume: echinocțiul de primăvară și Luna plină. Iată când pică Paștele în 2025.
Cum se stabilește ziua de Paște în fiecare an
Data în care se sărbătorește Paștele este calculată anual în funcție de ciclurile solare și lunare, cu o bază de 19 ani. Metoda de calcul este cunoscută și sub denumirea de ciclu pascal.
Data la care se sărbătorește Paștele la ortodocși depinde de cele două fenomene naturale, respectiv echinocțiul de primăvară și Luna plină. În schimb, Paștele la ortodocși și Paștele la catolici se sărbătorește în perioade diferite, deoarece cele două biserici folosesc calendare diferite, calendarul Iulian pentru ortodocși, și calendarul Gregorian pentru catolici.
Formula folosită pentru calculul zilei de Învierea Domnului, atât de Est, cât și de Vest, provine de la Primul Conciliu de la Niceea, din anul 325 d. Hr, care a cerut ca Paștele să fie sărbătorit după solstițiul de primăvară.
Când pică Paștele în 2025
În 2025, Paștele Ortodox, dar și Paștele Catolic vor pica în aceeași zi. Astfel că, duminică, 20 aprilie, se va sărbători Învierea Domnului.
Cu o săptămână înainte, pe data de 13 aprilie se vor celebra Floriile 2025, atât pentru credincioși, cât și pentru catolici.
În 2025, credincioșii vor putea celebra împreună sărbătoarea Învierii Domnului, după o pauză de 8 ani de la ultima dată când Paștele a putut fi sărbătorit în aceeași zi.
Înălțarea Domnului este o altă sărbătoare creștină importantă, care marchează Înălțarea lui Hristos la ceruri, după 40 de zile de la Învierea Sa.
Când pică Paștele Ortodox în următorii ani
- Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie;
- Paștele Ortodox 2027 – 2 mai;
- Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie;
- Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie;
- Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie.
Când pică Paștele Catolic în următorii ani
- Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie;
- Paștele Catolic 2027 – 28 martie;
- Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie;
- Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie;
- Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie.
Când pică Rusaliile în 2025
Duminica Rusaliilor se serbează întotdeauna la 50 de zile după Duminca Paștelui. Este ziua în care Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pâmântului.
În 2025, Duminica Rusaliilor va fi pe data de 8 iulie, iar a doua zi de Rusalii luni, 9 iunie.
Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Luminată
Săptămâna Luminată urmează imediat după Duminca Paștelui și are o semnificație aparte. Săptămâna Luminată este denumită în fiecare zi din săptămână astfel:
- Lunea Albă;
- Marțea Albă;
- Sfânta Miercuri;
- Joia Verde;
- Vinerea Scumpă sau Fântânița;
Semnificația zilei Lunea Albă
Este prima zi după Duminica Paștelui și este considerată ziua în care se deschid porțile Raiului, ale iertării. Astfel, se spune că orice persoană care trece în neființă în această zi, nu mai trece prin Judecata de apoi.
Semnificația zilei Marțea Albă
lucruri în gospodărie. Este impusă drept zi nelucrătoare și astfel că nu se calcă, nu se spală, nu se face curat. De asemenea, în ziua asta se împart bucate rămase de la masa de Paște.
Semnificația zilei Sfânta Miercuri
În ziua de miercuri din Săptămâna Luminată, femeile nu au voie să facă munci pe câmp, ci doar bărbaților le este acceptată această muncă.
Semnificația zilei Joia Verde
Ziua de joi este ziua în care se cinstesc grădinile, holdele și grânele. Nu se muncește deoarece se poate aduce asupra casei secetă și dăunători în livezi.
Joia Verde mai este numită în popor și Joia Rea, iar un obicei în această zi presupune un ritual al morților în care se cară 44 de găleți cu apă de o persoană și se aprind 2 lumânări la 4 capete. Apa sfințită se varsă apoi în fântâna din curte.
Semnificația zilei Vinerea Scumpă
Ziua de vineri din Săptămâna Luminată este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Este ziua în care legendele spun că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în ziua de Vinerea Scumpă, deoarece era dătătoare de viață. Acesta este motivul pentru care ziua de Vinerea Scumpă este denumită și Fântânița.
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată
În această săptămână de sărbătoare, în biserică sunt oficiate slujbe după rânduieli speciale.
În Săptămâna Luminată, în zilele de miercuri și vineri, sunt zile cu „hărți”, iar asta înseamnă că este dezlegare la mâncărurile de dulce. Miercurea și vinerea în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și prima duminică de după Rusalii este dezlegare la pește.
Încă din Duminica Paștelui și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor, iar credincioșii rostesc „Hristos a Înviat” și „Adevărat a Înviat”.
În Săptămâna Luminată un obicei este acela de a nu se faca parastase. În biserică nu se fac slujbe speciale pentru cei adormiți. Slujbele se reiau după Duminica Tomii.
Slujba înmormântării este înlocuită cu slujba Învierii. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate slujbele după o rânduială specială.
În ziua de vineri din Săptămâna Luminată, de Izvorul Tămăduirii, se obișnuiește ca după otupusul Sfintei Liturghii să se săvârșească slujba sfințirii celei mici a apei.
Slujbele din această săptămână se țin cu Ușile Împărătești larg deschise. Acest lucru simbolizează că ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar și ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morții Mântuitorului.
Toate cântările și citirile din această perioadă fac referire directă la Învierea din moți a Mântuitorului.
Citește și: Vacanțe la mănăstire în România
Sursă foto: 123rf.com