Cuprins
Postul Paștelui 2025 va începe încă de la sfârșitul iernii, ținând cont de faptul că Sfintele Paști vor fi sărbătorite duminică, pe data de 20 aprilie 2025.
Postul Paștelui 2025 va începe pe data de 3 martie și se va încheia pe data de 19 aprilie, când este Sâmbăta Mare, în care toți creștinii ortodocși se pregătesc pentru Învierea Domnului.
Credincioșii ortodocși și cei catolici vor sărbători în aceeași zi Paștele, pe data de 20 aprilie 2025, astfel că postul va începe în aceeași perioadă pentru toți creștinii.
Postul cel mare din an, care durează 50 de zile, este și cel mai lung, și cel mai dificil, deoarece sunt foarte puține zile în care se dă dezlegare la pește sau ulei, iar restricțiile cu privire la ouă, carne și lapte sunt mai severe. Dar persoanele obișnuite să țină post, beneficiază în aceste zile de avantajele bucatelor simple și sănătoase și mai ales de liniștea interioară pe care o oferă zilele de post și rugăciune.
Ce tradiții se respectă la începutul postului
Așa cum o cere tradiția bisericească, înainte de a începe Postul cel mare al Sfintelor Paști, pe data de 23 februarie, este lăsatul secului de carne. Începând cu această zi de duminică, 23 februarie, nu mai avem voie să consumăm preparate din carne, nici măcar din pește sau icre de pește. Aceasta este duminica Înfricoșătoarei Judecăți care ne pregătește să intrăm în post cu smerenie și să ne curățăm sufletul deopotrivă cu trupul.
În duminica următoare, pe data de 2 martie, se lasă sec de brânză și apoi, pe data de 3 martie, se intră în Postul Mare, în care nu se mai consumă deloc carne, lapte, brânză și ouă.
Perioada cuprinsă între 23 februarie și 2 martie este numită Săptămâna Albă în care nu se mai consumă deloc carne. Se permite doar consumul de ouă, lapte și brânză. Nu se țin nici petreceri cu muzică, cumetrii și nunți.
Duminica, pe 2 martie, înainte de a începe Postul Paștelui 2025, gospodinele pregătesc o masă mai îmbelșugată, cu multe bucate, dar fără să folosească lapte și brânză, pentru că se lasă sec de brânză. Masa aceasta se servește seara în familie sau cu prietenii apropiați, iar mesenii consumă la final câte un ou fiert și spun ”oușor, oușor, să-mi fie postul ușor!”
Prima zi de post, adică data de 3 martie, este cunoscută în popor drept Lunea curată. În această zi, gospodinele nu fac altceva decât să spele bine toate vasele și să le pună deoparte pe cele în care au gătit carnea. Pe vremuri, la țară, femeile găteau preparatele de post în alte vase curate, în care nu fierseseră niciodată lapte sau carne.
Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2025
Anul liturgic are multe zile de post, dar și multe zile cu dezlegare la pește. Cu toate că este cel mai lung post din an, Postul Paștelui 2025 cuprinde doar două zile în care avem voie să ne abatem de la restricțiile alimentare și să consumăm pește. Aceste două zile sunt totodată și două mari sărbători îndrăgite de români și anume Bunavestire și Floriile.
Așadar, vom putea găti pește în Postul Paștelui pe data de 25 martie, când este Bunavestire, și pe data de 13 aprilie când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor.
Ce zile libere avem de Paște 2025
Spre deosebire de anii anteriori, ne bucurăm de trei zile libere de Paște în 2025:
- Vineri, 18 aprilie – Vinerea Mare sau Vinerea Neagră
- Duminică, 20 aprilie – Învierea Domnului, Paștele Ortodox și Paștele Catolic
- Luni, 21 aprilie – a doua zi de Paște
În decursul anului 2025, după Sărbătorile Paștelui, vom mai avea următoarele zile libere religioase și naționale:
- 1 mai, joi, Ziua Muncii
- 1 iunie, duminică, Ziua Copilului
- 8 iunie, duminică, Rusaliile
- 9 iunie, luni, a doua zi de Rusalii
- 15 august, vineri, Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie, duminică, Sfântul Andrei
- 1 decembrie, luni, Ziua Națională a României
- 25 decembrie, joi, Crăciunul
- 26 decembrie, vineri, a doua zi de Crăciun