Ne pregătim pentru Postul Paștelui 2023 care va începe pe data de 27 februarie, zi numită în popor drept Lunea curată. Credincioșii care se pregătesc pentru cel mai lung post din an țin cont și de obiceiurile din Săptămâna albă și de tradițiile de Lăsata secului.

Ce restricții se impun în Săptămâna albă

Denumită și Săptămâna Brânzei, această perioadă de o săptămână care precede începutul Postului mare se desfășoară în acest an în perioada 20 – 26 februarie.

În Săptămâna albă nu se țin deloc petreceri, cununii sau nunți. Oamenii se pregătesc pentru post mai ales din punct de vedere spiritual, deoarece este bine să te rogi în fiecare zi și să te înfrânezi de la păcatele lumești.

În Joia Albă, pe data de 23 februarie, se spală toate rufele murdare din casă și mai ales așternuturile, ca să rămână albe tot anul, după cum spune vorba din popor.

În Vinerea Albă se ține post negru, de către credincioșii care nu suferă de nicio boală și pot ține acest post. Este prima zi care ne pregătește pentru postul aspru dinainte de Învierea Domnului.

În Sâmbăta albă se coc plăcinte și oamenii se îndulcesc cu ultimele bucate de dulce înaintea postului.

În Duminica Albă este Lăsata secului de brânză și această zi anunță începutul postului.

Lăsata secului – duminica iertării și a împăcării

Duminica, pe data de 26 februarie, este Lăsata secului de brânză. Din această zi, credincioșii care vor să țină post nu trebuie să mai consume brânză, lapte și ouă, dar nici carne.

Pe vremuri, Lăsata secului de brânză era considerată o adevărată sărbătoare, în care se mai putea petrece în familie înainte de începutul Postului Mare. După slujbă, oamenii se adunau pe la casele rudelor, finii mergeau la nași, iar tinerii la părinți.

Este o zi deosebită în care cei care au fost certați trebuie să se împace și să își ceară iertare de la părinții sau de la frații lor.

Pilda lui Iisus spune că, în această zi dinaintea Postului Mare, trebuie să ne curățăm de păcate, să ne îndreptăm greșelile și mai ales să îi iertăm pe cei din jur. Este duminica iertării, iar sufletul nostru trebuie să intre în post mai ușor și mai curat. Trebuie să cerem iertare celor cărora le-am greșit și să iertăm pe cei care au greșit față de noi.

Anul acesta, Lăsata secului de brânză din data de 26 februarie coincide cu duminica în care este amintită Izgonirea lui Adam din Rai.

Ce bucate se pregătesc de Lăsata secului

placinta cu varză, un deliciu in perioada postului

Gospodinele obișnuiesc să pregătească o masă mai îmbelșugată înaintea postului, dar nu folosesc nici brânză, nici carne. Principalele alimente se pregătesc numai din legume, în mod special fasole și cartofi, din varză sau din orez.

Se pot pregăti tot felul de tocănițe de legume, gustări cu ciuperci sau plăcinte cu varză, cartofi sau ciuperci. De asemenea, se gătesc și prăjituri simple, de post, fără lapte sau brânză.

Familia se adună la o masă îmbelșugată în ziua de duminică, iar la final fiecare mesean consumă câte un ou fiert, după vechea tradiție că, cine mănâncă un oușor, îi va fi postul ușor.

Conform tradiției, la sate se aprindeau focuri mari pe câmpuri și pe dealuri pentru a alunga duhurile rele și ispitele înainte de Postul Paștelui.

Cum începe Postul Paștelui 2023. Ce tradiții se respectă în Lunea curată

Prima zi din Postul cel Mare este Luna curată, iar anul acesta ea va fi pe data de 27 februarie. În această zi, gospodinele nu trebuie să mai gătească nimic. Ele se ocupă doar de bucătărie, fac o curățenie temeinică și spală bine toate vasele și tacâmurile cu care au gătit mâncărurile de dulce.

Pe vremuri, aceste vase se puneau în pod, iar femeile foloseau alt rând de vase curate, numai pentru mâncărurile de post, în care se nu gătea niciodată carne sau lapte.

De asemenea, se mănâncă numai bucate simple, mămăligă, varză sau fasole. Numai copiii mai au voie să mănânce din bunătățile rămase de la Lăsata secului.

Dacă rămâneau bucate de dulce sau plăcinte de la Lăsata secului, femeile le aruncau la păsările cerului și se rugau ca ele să le ocolească grânele și poamele din livezi.

În alte zone din țară, în Lunea curată se pregăteau vedrele cu borș proaspăt, aliment care se consuma foarte des în perioada Postului Mare.