Ziua rugăciunii pentru mediu își are originile în inițiativa fostului Patriarh Demetrios I al Constantinopolului. Căci omul a fost rânduit de Dumnezeu ca stăpân și ocrotitor al creației. Și are marea responsabilitate de a păstra și de a ocroti mediul în care trăiește. Din nefericire, omul a uitat care-i este menirea. Și distruge locurile prin care își desfășoară traiul. Prin urmare, un astfel de eveniment este menit să ne atragă atenția asupra rolului nostru pe pământ.

De ce se ține Ziua rugăciunii pentru mediu

Folclor, religie sau necesitate actuală? Potrivit tradiţiei strămoşeşti, luna lui Răpciune, septembrie adică, este cea care închide un ciclu de viaţă şi deschide drumul pregătirilor pentru nou. Este un hotar între moarte şi renaştere. Acum se sfârşeşte pulsul viu al naturii şi începe timpul răcoros, polios, care urâţeşte natura. În folclor, lui septembrie i se mai spune şi “viniceriu”, fiind luna strugurilor, când se culeg poamele şi se pregătesc gropile pentru altoi. Poate de aceea au şi împărţit străbunii luna aceasta în 4 perioade distincte: Săptămâna Sântămăriei Mici, Săptămâna Strugurilor, Săptămâna Averii şi Săptămâna lui Mioi.

Pe de altă parte, spre deosebire de anul civil, care vine pe 1 ianuarie, anul biseri­cesc începe la 1 septembrie. După Le­gea Veche, în această zi era şi începutul anului civil la evrei şi se presupune că acum s-ar fi în­ceput facerea lumii. Potrivit scrierilor lui Luca, la 1 septembrie şi-ar fi început Mântuitorul acti­vitatea publică, citind în sinagogă cuvintele proorocului Isaia, care profeţeau despre Sine: „Duhul Domnului peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor, să vestesc anul milei Domnului.” Dată fiind puternica încărcătură spirituală, ziua de 1 septembrie nu a fost aleasă la întâmplare pentru a fi dedicată mediului înconjurător şi rugăciunii pentru menţinerea acestuia în bune condiţii.

Sursa foto: 123rf.com