Se spune că cel ce crede în farmece nu este un creștin credincios. Cu toate astea, Biserica îl sărbătorește, pe 2 octombrie, pe Sfântul Mucenic Ciprian, protectorul credincioșilor în fața vrăjilor. Despre el, cărțile bisericești spun că ar fi fost un vrăjitor vestit. Ghicea în cărţi, în stele şi îi adora pe zeiţa Artemis şi pe Apolo. Apoi, a devenit sfânt și încă unul cu o mare importanță în sufletele oamenilor împovărați de griji și nevoi.

Sfântul Mucenic Ciprian face minuni, prin post și rugăciuni

Chiar și în zilele noastre, Sfântul Ciprian face minuni: dezleagă farmece și blesteme, vindecă boli cărora medicii nu le dau de cap, încheagă căsniciile, ajută femeile sterpe să facă copii. Cine se roagă la sfintele moaște primește ajutor. Și pentru ca rugile să fie împlinite, trebuie să se țină post aspru, măcar trei zile, înainte de a merge la racla sfântă, miercurea și vinerea. Unii oameni spun că citirea Acatistului Sfântului Ciprian se face doar de către preoți avizați, numai în biserică, nu de orice muritor de rând și în niciun caz acasă. Alții recomandă citirea Acatistului, vreme de 40 de zile, chiar și acasă, însoțită de post aspru. Astfel, viața se îmbunătățește vizibil și tot ce a fost rău dispare. Pe Calea Victoriei, în București, la Biserica Zlătari, se află mâna Sfântului Ciprian, ocrotitorul de vrăji şi blesteme, păzitorul căsniciilor trainice. Moaştele sfinte se odihnesc de sute de ani într-o raclă de sticlă. Se spune că aici Moliftele Sfântului Vasile sunt mai puternice, că nicăieri altundeva nu poţi găsi mai degrabă ajutorul divin la necaz. Pe 2 octombrie, de ziua Sfântului Mucenic Ciprian este hramul bisericii, prilej de pelerinaj pentru credincioși.

Credința înalță spiritul

Ciprian a fost un erudit, de neam bogat, un filozof recunoscut. Însă a deprins și tainele vrăjitoriei, putând să schimbe văzduhul, să pornească vânt și ploi, să rănească oameni și chiar să vorbească cu morții. Pe mulţi i-a ucis cu otrăvuri şi cu farmece, a înjunghiat copii drept jertfă pentru diavoli și a învăţat oamenii la rele. Dar viaţa i s-a schimbat când a încercat să dovedească puterea farmecelor împotriva fecioarei Iustina. Un tânăr desfrânat, Aglaid, a vrut ca Ciprian să-l ajute s-o facă pe Iustina să-l iubească. Totul a fost în zadar. Ba mai mult, demonii trimiși asupra fetei s-au năpustit asupra lui Ciprian. Atunci, acesta a ales să se boteze și să propovăduiască credința creștină. A ajuns preot și episcop. În timpul persecuției împotriva creștinilor, lui Ciprian și Iustinei le-au fost tăiate capetele. Și pentru că au fost martirizați odată, sunt și pomeniți laolaltă, pe 2 octombrie.

Sursa foto: wikimedia.org