Pe 15 septembrie, pompierii îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. Este fost episcop al Banatului şi Timişoarei, între 1650-1653. Încă din timpul vieţii, a fost considerat sfânt făcător de minuni.

De ce e respectat Iosif cel Nou de la Partoș

Când, în toamna lui 1653, cetatea Timişoarei a fost supusă jafului şi distrugerii de către turci, episcopul, în vârstă de peste 80 de ani atunci, a biruit puterea focului prin rugăciune. Dumnezeu a trimis ploaie năprasnică şi astfel întinderea focului s-a oprit.

S-a născut în 1568, într-o familie de creştini valahi. A primit la botez numele Iacob. A rămas orfan de mic, însă a primit o educație aleasă. La vârsta de 15 ani, s-a călugărit. În jurul vârstei de 20 de ani, a ajuns la Muntele Athos şi a intrat la Mănăstirea Pantocrator. După o serie de ritualuri specifice, a reușit să dobândească statutul de călugăr al mănăstirii și a primit numele de Iosif Valahul. Mai târziu a ales calea sihăstriei. Datorită purității vieții sale, a primit harul de a face minuni. A vindecat mulți bolnavi, îndeosebi persoane cu probleme locomotorii.

În urma minunilor sale, Iosif cel Nou a fost hirotonit preot și duhovnic al călugărilor de pe Muntele Athos. Ulterior, a primit titlul de  egumen al Mănăstirii Sfântul Ştefan din Adrianopol. Acolo a stat vreme de șase ani. Apoi, a fost numit egumen în Mănăstirea Cutlumuş din Athos, renumită ctitorie a domnilor Ţării Româneşti. S-a retras mai târziu la Mănăstirea Vatoped. Însă, la 80 de ani, a fost ales mitropolit al Banatului, fiind cinstit drept sfânt în viață.

A fost vindecător din timpul vieții

A făcut minuni vindecătoare încă din timpul vieții. Era destul să-și pună mâinile pe creștetul persoanei suferinde, iar bolnavul se vindeca. Rugăciunile sale aveau efecte miraculoase. Ieşind din biserică cu Sfintele Taine în mâini, rugându-se cu lacrimi, făcea minuni. În 1653, Iosif cel Nou s-a retras la Mănăstirea Partoş. A mai trăit trei ani. Biserica Ortodoxă l-a canonizat la 7 octombrie 1956 şi îi face pomenirea la 15 septembrie. Credincioșii i se închină și azi la racla care adăpostește sfintele sale moaște.

Sursa foto: mitropolia-banatului.ro