Cuvioasa Parascheva își întâmpină pelerinii

Cea mai cunoscută și renumită dintre toți sfinții ale căror sfinte rămășițe pământești se află pe teritoriul țării noastre, Sfânta Cuvioasă Paraschiva se află la loc de cinste în panteonul sfinților ortodocși. Pentru români, mai mult decât pentru oricare alt creștin, prăznuirea Cuvioasei, pe 14 octombrie, în fiecare an, e o sărbătoare cu atât mai importantă, cu cât aceasta se trage din neamul nostru. Însuși traiul ei pe pământ reprezintă o pildă a harului dumnezeiesc întrupat. Sfânta Paraschiva a văzut lumina zilei într-o familie de vlahi înstăriți, la Epivat, în vechea Tracie, la malul Mării Negre, în secolul al XI-lea. Încă de copilă, a luat calea credinței, îndeletnicindu-se cu rugăciunea, postul și ajutorarea sărmanilor. Chemarea divină i-a îndreptat pașii către Constantinopol, apoi la o mânăstire de fecioare de pe malul râului Iordan. Suferințele și postul îndelungat i-au șubrezit sănătatea. După o perioadă, a revenit la Epivat și a ridicat o mânăstire. S-a stins din viață la numai 25 de ani. Însă, chiar și la sute de ani după trecerea ei în neființă, Sfântul său trup a fost descoperit și așezat la loc de cinste, în biserica înălțată chiar în casa unde s-a născut.

Calendar Ortodox 2016. Sfânta Vineri sau Vinerea Mare?

În calendarul creștin-ortodox, numele Sfintei Paraschiva se regăsește de două ori. O dată pe 26 iulie, când este celebrată Sfânta Muceniţă Parascheva, cunoscută în popor drept Sfânta Vineri, și pe 14 octombrie, când lumea creștină o pomenește cu fastul cuvenit pe Cuvioasa Paraschiva, știută, mai cu seamă în Moldova, ca Vinerea Mare. Simbol al Ortodoxiei, viaţa de după moarte a Sfintei Cuvioase vine să arate, o dată în plus, că numai cei vrednici sunt ridicați din nemul lor la rang de sfințenie, pentru asemănarea lor cu Dumnezeu. Nu degeaba, de veacuri, oamenii merg să se apropie cu pioșenie de rămășițele pământești ale Cuvioasei Paraschiva, așteptând cu fremătare înfăptuirea minunilor ei și nu în zadar sute de biserici poartă hramul ei, atât în România, cât și în Rusia, Grecia, Turcia sau Bulgaria.

Sfintele moaște sunt „prețiosul mărgăritar” al Moldovei

Vestea că rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Paraschiva e mult folositoare și ajutătoare s-a răspândit în cele patru colțuri ale lumii ca vântul și ca gândul. Așa se face că, în fiecare an, pelerinii vin să se convingă și să vadă cu ochii lor minunile ei. Numai că, până să-și găsească aici sălașul, au umblat prin multe locuri. În 1235, sfintele moaşte au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, unde au stat la loc de cinste vreme de 160 de ani. După aceea, au vegheat credincioșii, până în 1521, la Belgrad, fiind duse, ulterior, la Constantinopol, pe teritoriul Istanbulului de azi. Abia după alți 120 de ani, rămășițele sfinte au ajuns să lumineze Moldova cu prezența lor, în dulcele târg al Ieșilor, de data aceasta însă, definitiv, prin bunăvoința și milostenia domnitorului Vasile Lupu. Până în 1889, moaștele au sălășluit la Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi, atunci fiind mutate în Catedrala Mitropolitană, la loc de mare cinste. Cu fiecare an, hramul Cuvioasei Paraschiva a căpătat o amploare nebănuită, atât prin numărul pelerinilor prezenți, cât și prin prezența altor sfinte moaște de prim rang în lumea ortodoxă. Străzile Iașiului se inundă de credincioși din toate colțurile lumii, milioane de oameni, personalități, patriarhi, mitropoliți, șefi de state, demnitari, regi și regine. Chiar și în perioada regimului comunist, în care se încerca împiedicarea unor astfel de manifestări de credință prin orice mijloace, Cuvioasa Parascheva a fost mereu înconjurată de pelerini, Catedrala Mitropolitană fiind arhiplină pe 14 octombrie.

Sursa foto: www.vwmin.org