Ziua Crucii e ziua în care creștinii au primit libertatea la credință. E ziua în care altarul jertfei Mântuitorului a fost ridicat și arătat întregii lumi. În popor, de Ziua Crucii începe oficial toamna și obiceiurile se țin lanț. Nu este doar un punct de hotar între anotimpuri, ci și un moment de răscruce pentru toți credincioșii.

Crucea sfințește

Importanța sărbătorii este dată de descoperirea, de către împărăteasa Elena, a crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos, pe Muntele Golgotei. În anul 335, simbolul creștinătății a fost arătat omenirii, în Biserica Învierii, din Ierusalim. Legenda spune că, la vremea aceea, în Țara Sfântă, nu se știa unde se afla crucea pe care a pătimit Mântuitorul. Împăratul Constantin a trimis-o pe mama sa, Elena, la Ierusalim, să o aducă. Și ea a găsit acolo trei cruci. Neștiind exact care era cea pe care a fost sacrificat Iisus, enigma a fost deslușită de către Patriarhul Macarie.

O fată de viță nobilă tocmai murise, iar Patriarhul a luat crucile și a plecat către casa celei ce se stinsese din viață. A pus, peste trupul fetei, pe rând, fiecare cruce, iar când s-a apropiat de ea Sfânta Cruce, a înviat. De atunci, credincioșii știu că Sfânta Cruce este armă de temut împotriva tuturor relelor de pe pământ. Se spune că e deajuns să-ți amintești ziua săptămânii în care a picat Ziua Crucii în anul respectiv și capeți puteri nebănuite în fața pericolelor, reușești să învingi teama. Nu degeaba se făceau, pe vremuri, ferestrele cu cercevele în cruce. Acestea aveau rolul de a sfinți casa și de a ține pericolele la distanță.

Calendar Ortodox 2016. Postul contează de Ziua Crucii

Simbolul Sfintei Cruci se mai traduce şi prin încercările vieţii, suferinţele, durerile şi eşecurile prin care trecem, pietre de hotar ce ne călăuzesc spre mântuire. De aceea, se spune că fiecare om are de dus propria cruce în spate. Pentru că e un moment de pocăință, în această zi mare se ține post, de preferat negru. În popor, este strict interzis consumul fructelor și legumelor ori al alimentelor care simbolizează sau conțin semnul crucii, pcum ar fi nucile, roșiile, merele, perele, chiar și peștele. Acum se pomenesc morții și se dau de pomană vase noi cu miere, apă şi colac cu lumânare. Nu se lucrează, pentru a nu atrage primejdiile. Cei care țin post negru, cu rugăciune, se vindecă de boli. Se spune că prunele culese în zorii Zilei Crucii sunt bune de descântat și de bubă rea. Dacă le pui în apa de spălat, te apără de rele.

Sursa foto: 123rf.com