Se spune că ar fi fost țesut de Însăși Sfânta Fecioară Maria. Iar Potirul în care ar fi fost așezat Iisus ar fi fost înveşmântat cu Brâul pe care Maica Domnului l-a purtat până L-a născut pe Mântuitor. Se mai spune că Cinstitul Brâu i-a fost încredinţat Sfântului Apostol Toma, de către Fecioara Maria, în Grădina Ghetsimani, când acesta a venit să-i viziteze mormântul. Nefiind prezent la înhumarea Maicii Domnului, Apostolul Toma s-a întristat foarte tare. Pentru a-i mângâia suferința, Sfânta Fecioară i-a lăsat ca amintire brâul său, țesut din păr de cămilă, în timp ce se înălța la Cer, ca dovadă a vieții ei pământești.

Întortocheate sunt căile istoriei

Vreme îndelungată, până prin secolul al IV-lea, Cinstitul Brâu a fost păstrat la Ierusalim. Maica Domnului i s-a arătat fiului împăratului bizantin Teodosie cel Mare, Arcadie. L-a salvat astfel pe acesta de la înec. În semn de recunoștință, Cinstitul Brâu a fost adus la Constantinopol, în Biserica Vlahernei. Acolo se păstra şi Veşmântul Maicii Domnului, căruia în timpul cruciadelor i s-a pierdut urma.

După 400 de ani, Împărăteasa Zoe, soţia împăratului bizantin Leon cel Înţelept, s-a vindecat de o boală grea atingând Cinstitul Brâu. În semn de recunoştinţă, l-a cusut în fir de aur. Apoi l-a reașezat în racla de argint. De aici și denumirea sărbătorii creștine din 31 august.

După aproape o mie de ani, Împăratul bizantin Ioan Cantacuzino a dăruit Cinstitul Brâu Mănăstirii Vatoped, de pe Sfântul Munte Athos. Iar în 1522, Brâul Maicii Domnului a fost împărțit în trei: o parte a rămas la Vatoped iar celelalte au fost dăruite Mânăstirii Kato Xenia, situată la 50 km de Volos, în Grecia.

Sfânta Fecioară ne veghează

Credincioșii români s-au putut bucura de atingerea Sfântului Odor în 2001. Racla de la Kato Xenia a fost purtată în procesiune. Se spune că de atunci, datorită evlaviei credincioșilor care i s-au închinat, Sfântul Odor a căpătat trăsături noi. Sfântul Odor a devenit izvorâtor de mir frumos mirositor.

Numele Mânăstirii Kato Xenias se traduce prin „Străina de Jos” și se pare că ar proveni de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ajunsă în mod miraculos acolo. Potrivit mărturiilor timpului, domnitorul Neagoe Basarab a înnoit incinta Mânăstirii Vatoped și a construit paraclisul cu hramul „Brâul Maicii Domnului“.

Dacă atingi Cinstitul Brâu, te vindeci

Datorită puterii miraculoase a Brâului de la Vatoped, s-a reușit îndepărtarea ciumei din Țara Românească, la 1813. În 1871, a alungat holera din Turcia, iar în 1894 a stârpit bolile care au lovit plantațiile de lămâi și portocali din Kios.

De-a lungul vremii, Cinstitul Brâu și-a căpătat renumele pentru nenumărate vindecări ale oamenilor grav bolnavi, în special de cancer. A ajutat multe femei să devină mame, după ce au purtat în jurul taliei panglici cu care s-a atins racla în care se păstreaza Brâul Maicii Domnului. Și azi, pelerinii care ajung la Mânăstirea Vatoped primesc din partea călugarilor câte o panglică atinsă de racla sfântă.

Sursa foto: .pravoslavie.ru