Buna Vestire este sărbătoarea cu cruce roșie în calendarul Ortodox și este sărbătoarea cunoscută în popor și cu denumirea de Ziua Cucului. Are o dată fixă an de an. Vezi când este Buna Vestire.

Când este Buna Vestire în 2024

Sărbătoarea de Blagoveștenia sau Ziua Cuculi, Buna Vestire este celebrată an de an pe data de 25 martie. În anul 2024, ziua de Bună Vestire pica luni, și este zi de post, deorece este Postul Paștelui. În această zi de sărbătoare în Postul Paștelui este dezlegare la untdemen, vin și dezlegare la pește.

Ziua de Buna Vestire nu a fost celebrată mereu la data de 25 martie, ci în trecut era sărbătorită pe data de 5 ianuarie sau 18 decembrie, în diferite zone ale țării. Însă, data de 25 martie a fost stabilită în secolul al V-lea, după ce s-a hotărât Nașterea Domnului, Crăciunul, pe data de 25 decembrie.

Ce semnifică sărbătoarea de Bună Vestire

Sărbătoarea de Bună Vestire amintește de ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Fecioarei Maria că va avea un fiu și îl va naște pe Iisu Hristos. ”Și a trimis Dumnezeu pe Gavril, arhanghelul duhurilor cerești, celor ce stau mai aproape de scaunul Său, cu taina cea din veac ascunsă și neștiută de îngeri, să vestească Prea Curatei Fecioare zămislirea cea streină a Fiului lui Dumnezeu”.  

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

În tradiția populară, ziua de Buna Vestire este denumită și Ziua Cucului, deoarece în această zi se auzea cântecul cucului. O superstiție a vremii era aceea că, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, acesta putea fi semn rău.

În preajma echinocțiului de primăvară, se spune că se întorc păsările călătoare, deoarece este un moment de răscruce al anotimpurilor, iar asta poate însemna și o predicție a stării vremii.

În anumite zone ale țării, se spune că este bine să ai bani în buzunar în ziua în care cântă cucu. Orice cântat trebuie răsplătit, pentru a aduce belșug, noroc și sănătate. Se aruncă bani în direcția în care se aude cântecul cucului.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Buna Vestire este acela de a consuma pește. Acest obicei transmite faptul că în ziua de Buna Vestire îl imiți pe Hristos, care a mâncat pește fript și fagure de miere la scurt timp după Învierea sa.

Tot o superstiție de Buna Vestire era și aceea de a pune în pragul casei sare și pâine. Se spunea că acestea sunt pentru îngeri, pentru hrană.

În ziua de Buna Vestire este păcat să te cerți ori să rămâi certat cu cineva. Ziua, potrivit denumirii sale, este pentru bucurie, pace și iubire cu cei apropiați. În caz de ceartă, se spune că persoanele în cauza ar putea avea necazuri tot anul.

Sărbători religioase care urmează după Buna Vestire

După sărbătoarea de Buna Vestire, din 25 martie, următoarele sărbători religioase mari în Biserica Creștină sunt Sfântul Gheorghe, pe data de 23 aprilie, Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor pe data de 28 aprilie, Invierea Domnului, Sfintele Paști, pe data de 5 mai, Sfinții Împărați Constantin și Elena pe data de 21 mai.

Rugăciune de Buna Vestire

“Doamne, Dumnezeule, Atotţiitorule, Cel Care ai binevoit ca Fiul Tău Cel Unul-Născut să Se întrupeze dintr-o femeie neispitită de nuntă şi să Se facă om pentru a noastră mântuire, Cel Care ai trimis totodată şi pe Gavriil, Arhanghelul Tău, spre a binevesti zămislirea Ta cea fără de sămânţă Sfintei Fecioare Maria, mai înainte de veci rânduită drept locaş al acestei Taine înfricoşătoare, dinainte-cunoscută Ţie şi Cuvântului Celui dimpreună-veşnic cu Tine;

Tu însuţi, pentru rugaciunile ei si ale tuturor Sfinţilor Tăi, binevesteşte sufletelor noastre prin Harul Tău iertarea păcatelor şi bucuria cea de neînstrăinat; binecuvântează poporul Tău cu pace; dă-ne să cunoaştem calea pe care, păşind, vom plăcea bunătăţii Tale, şi ne călăuzeşte spre a Ta Împărăţie cerească.

Cu îndurările Hristosului Tău, cu Care eşti binecuvântat, împreună cu Preasfântul şi Bunul şi de-Viaţă-tacătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Rugăciune către Iisus Hristos în ziua de Buna Vestire

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce ai zis: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, și toate celelalte se vor adăuga vouă“, dăruiește-mi toate cele de trebuință pentru a merge pe calea mântuirii. În mâinile Tale este viața mea și fără Tine nu pot cunoaște nici împlinirea și nici bucuria cea adevărată. Știind aceasta, având dorința de a purta crucea căsătoriei, Te rog să mă ajuți să găsesc făptura potrivită alături de care să înfrunt marea vieții acesteia.

Ajută-mă, Doamne, ajută-mă, cum numai Tu mă poți ajuta. De multe ori ispita singurătății mi-a rănit inima, de multe ori diavolul deznădejdii a lovit în poarta sufletului meu. De atâta durere inima mea s-a strâns, și nu este nimeni care să-mi aline durerea. La Tine alerg, Doamne, nădejdea mea, întărirea mea, lumina vieții mele. Ajuta-mă să am o familie bineplăcută Ție, o familie peste care sa se reverse mulțimea binecuvântărilor Tale.

Ferește-mă, Doamne, de tot răul. Ferește-mă de o alegere greșită. Ferește-mă de minciuni, de răutate, de desfrâu. Să nu mă-nșele frumusețea cea degrab trecătoare, ci să caut mai ales frumusețea sufletească. Să nu mă orbească dragostea pătimașă, nici să nu mă biruie patimile și poftele. Tu știi, Doamne, nepriceperea si slăbiciunea minții mele. Izbavește-mă prin harul Tău de neputințele care mă apasă.

Vino în ajutorul meu, Iubitorule de oameni! Dăruiește-mi înțelepciune și răbdare. O, grea este crucea răbdării, și greu îmi este să nu fiu covârșit de ea. Dar în Tine-mi pun nădejdea. Slavă Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt. Cinste Maicii Domnului și slavă Sfinților. Amin!”.

Sursă info: crestinortodox.ro

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Babele de Martie 2024