Brumar, Promorar ori Brumarul Mare, oricum ai fi auzit spunându-i-se, tot despre luna noiembrie este vorba. E cea care aduce strat mai gros de brumă, așază mai bine vinul în butoaie, strânge lumea la șezători și anunță pregătirile pentru Postul Crăciunului. Toate rânduielile zilnice țin de casă, căci lucrul câmpului s-a sfârșit, iar oamenii trebuie să se bucure de roadele muncii.

Despre Brumar se povestește…

…că începe cu Ziua Morților. Transilvănenii îi spun Luminația. Dar credincioșii ortodocși îi pomenesc pe Sfinţii Făcători de Minuni şi Doctori fără Arginţi Cosma şi Damian. În această noapte, creștinii aprind lumânări pentru cei care nu mai sunt printre noi și împart pomeni de sufletul lor. A doua zi, pe 2 noiembrie, se face Pomenirea Credincioşilor Răposaţi, moment marcat în tradiția ortodoxă prin Moșii de toamnă, când se împart pomeni de sufletul celor trecuți în neființă. Până pe 8, de ziua Sfinților Mihail și Gavril, se tot fac pomeni. Luna lui Brumar prilejuiește și celebrarea nunților de Câșlegi, înaintea începerii Postului. Satele se umplu de voie bună, de bucate de soi. Ziua de 30 noiembrie nu are nevoie de nicio prezentare. E ziua Sfântului Apostol Andrei, cunoscută în popor ca Ziua Lupului. Se spune că în noaptea din ajun oamenii se pot transforma în strigoi, creaturi cu trup de om și chip de lup. Limbile melițelor și coasele se dosesc, pentru a nu se folosi în lupta dintre spirite.

Filipii apără casa de rele

Dacă Biserica sărbătorește un singur Sfânt Filip, în estul și sudul țării sunt cinstiți Filipii de Toamnă. Aceștia pot fi asemănați cu Larii romani, zeii caselor și ai căsniciei. Filipii protejează gospodăriile și, de nu sunt respectați, devin necruțători. Sfântul Filip e prăznuit pe 14 ale lunii, când începe și Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante de peste an. Filipul Șchiop se răzbună, aducând lupii și provocând accidente casnice. Pe 21, când se pomenește Ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică sau Ovidenia, trebuie să-l cinstim pe Filipul Șchiop. Se mănâncă mujdei, se ung cu usturoi tocurile ferestrelor și ușilor, pentru a opri strigoii. Se mai crede că în noaptea de Ovidenie se deschide cerul și animalele vorbesc.

Sursa foto: Shutterstock