Cuprins
În Ajun de Bobotează, preoții săvârșesc Ceasurile împărătești, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia și apoi cu Sfințirea cea mare a apei.
Când este Boboteaza 2024
În fiecare an, pe data de 6 ianuarie este sărbătorit Botezul Domnului sau Boboteaza, așa cum mai este sărbătoarea denumită în popor. Este momentul nașterii spirituale a Mântuitorului, ziua în care Iisus a fost botezat de către Ioan Botezătorul.
Pe data de 5 ianuarie, în calendarul ortodox este Ajunul Bobotezei, o zi încărcată cu tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă pentru a avea noroc tot anul care tocmai a început. Ziua de Ajunul Bobotezei este cunoscută drept ziua în care se deschid cerurile, iar preotul umblă din casă în cască cu apă sfințită și cu busuioc.
Tradiții și obiceiuri în Ajunul Bobotezei
În Ajunul Bobotezei, pe data de 5 ianuarie, credincioșii obișnuiesc să țină post negru, să nu consume alimente solide, dar nici băuturi. Acest obicei își are vechimea încă din secolelel IV-VI, atunci când catehumenii așteptau primirea Sfântului Botez, de-a doua zi, prin post și rugăciune.
În Ajun de Bobotează, unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de la noi este acela de a primi preotul în casă, pentru a binecuvânta locul cu agheasmă sfințintă. Tradiția spune că agheasma poartă harul Duhului Sfânt.
Tradiția spune că, fetele singure, nemăritate, care iau o bucată de busuioc din mănunchiul cu care preotul stropește, dacă o vor pune sub pernă, pe data de 5 ianuarie, în Ajun de Bobotează, își vor visa ursitul.
O veche tradiție spunea și că, fetele nemăritate puneau la streașina casei busuioc, iar dacă a doua zi mănunchiul era plin de chiciură, înseamna că se vor mărita cu un băiat bogat.
Tot o tradiția în Ajun de Bobotează spune că, dacă pomii sunt încărcați cu promoroacă în dimineața de Ajun, atunci anul care tocmai a început este unul roditor.
În seara de Ajun de Bobotează, pe vremuri, se săvârșeau și ritualuri prin care se afla durata vieții. Astfel, că, înainte de culcare, oamenii din gospodărie luau cărbunii din vatră, îi denumeau cu numele tuturor membrilor familiei, și îi lăsau până se stingeau. Se spunea că va părăsi această lume persoana al cărui cărbune s-a stins primul.
Boboteaza sau Botezul Domnului
Boboteaza este una dintre cele mai așteptate sărbători religioase din calendarul ortodox. Are dată fixă an de an și, potrivit legendei, este una dintre cele mai friguroase zile din an, cunoscută adesea și ziua cu „gerul Bobotezei”.
Preoții sfințesc apele pe data de 6 ianuarie, iar credincioșii duc acasă Agheasma mare, băutură sfințită care ajută la sfințirea și ocrotirea locuinței, curții și animalelor din gospodărie. De asemenea, agheasma se poate consuma, timp de 8 zile, pe stomacul gol.
După botezul primit de Iisus se deschis cerurile, iar Duhul lui Dumnezeu s-a coborât în chip de porumbel și a stat peste Iisus, în timp ce Tatăl a spus: “Acesta este Fiul Meu cl iubit, întru Care am Binevoit”.
Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2024
Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Bobotează este scufundarea crucei în apa înghețată. În satele și orașele în care sunt râuri, lacuri, ape curgătoare preoții aruncă crucea în apa înghețată și mai mulți localnici sar după ea. Se spune că cel care o va recupera va avea parte de un an bun, cu noroc, și va fi ferit de boli.
Un alt obicei cunoscut de Bobotează este înconjuratul casei cu o lumânare, după ce gospodăria a fost sfințită de preot. Ulterior, lumânarea este păstrată în casă și se aprinde oricând la nevoie, deoarece se spune că flacăra va aduce protecție în casă.
După ce înainte de Bobotează s-a ținut post, în ziua de sărbătoare, se pun pe masă 12 feluri de mâncare care se sfințesc de preot, printre care: colivă, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale, fasole albă, colțunași umpluți cu ciuperci, pește prăjit, borș de pește, plăcintă de post umplută cu tocătură de varză acră, dar și plăcintă cu mac.
În ziua de Bobotează, tinerii merg cu colindul în casele oamenilor și rostesc colinde vechi, pentru sănătate și noroc.
Boboteaza este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, tocmai din acest motiv ziua de 6 ianuarie aduce și o serie de superstiții. Se spune că în această zi nu se spală haine.
Potrivit tradiției, de Bobotează creștinii obișnuiau să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu. Acest ritual are scopul de a îndepărta răul și de a curăța organismul.
Un alt obicei de Bobotează este „Încurcarea cailor”, în anumite zone ale țării. Sătenii ies călare pe cai, merg în mână cu un steag, trec pe la casele oamenilor și le stropesc gospodăriile cu apă în timp ce rostesc: „Cum aruncăm apa, așa să fie holda bogată”.
Superstiții de Bobotează 2024
Dacă în ziua de Bobotează este brumă, atunci se spune că anul care vine va aduce poame multe.
În schimb, dacă picură din streașina casei în ziua de Bobotează, atunci se spune că urmează o vară ploioasă.
În anumite zone ale țării, una dintre cele mai cunoscute superstiții de Bobotează este ca fetele tinere, nemăritate, să prepare o turtă din 8 linguri de făină, puțină sare și apă. Acestea trebuie să frământe turta cu 9 degete. După ce coc turta, fetele nemăritate trebuie să o mănânce.
La sate, fetele nemăritate, care voiau să își viseze ursitul, își legau un fir roșu de mătase pe degetul inelar și un fir de busuioc, în Ajun de Bobotează.
De Bobotează nu se fac treburi în gospodărie, nu se fac munci grele, nu se taie lemne.
La sate, începând cu data de 6 ianuarie, localnicii obișnuiesc să nu mai spele rufe timp de 8 zile, până la odovania praznicului închinat Mântuitorului.
Tradiția spune că de Bobotează nu se dau bani împrumut și oamenii nu trebuie să se certe.
O superstiție de Bobotează spune că în această noapte se deschid cerurile, iar cel ce vede acest lucru, va avea noroc în anul ce tocmai a început.
Rugăciune de Bobotează
„În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; și Duhul în chip de porumbel a adeverit închinarea Cuvântului.
Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție.
Pe Tine, Împăratul cerului și al pământului, Luminătorul nostru, văzându-Te în Iordan, botezat de robul Tău, cerurile s-au înfricoșat și tot pământul s-a înfiorat, îngerii s-au mirat și toată făptura s-a bucurat. La păcătoși și la vameși ai venit ca să speli cu ape păcatele oamenilor. Iar noi, nevrednicii, cu mulțumire Îți cântăm: Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție!
Veniți în grabă astăzi, puteri îngerești, văzând pe Stăpânul Hristos, venit la repejunile Iordanului să curețe păcatul lui Adam, și cunoscând dumnezeiasca taină, cu frică proslăviți marea Sa coborâre, că Dumnezeu S-a făcut om și neștiind de păcat vine ca un Miel al lui Dumnezeu să ridice păcatele la toată lumea. Pentru aceasta, cei ce proslăviți dumnezeiasca arătare a lui Hristos, cântați Lui, ca și la Betleem, aceste laude:
lavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, că din cer de la Tatăl ai venit în această lume;
Slavă Ție, Dumnezeule Cel Preaînalt, Care Te-ai coborât chiar până la chipul de rob;
Slavă Ție, Mântuitorul lumii, căci ca un om ai venit la Ioan să Te botezi;
Slavă Ție, Luminătorul făpturii, căci ca un nou Adam păcatele lui Adam cel căzut ai purtat;
Slavă Ție, Lumina cea fără de început, Care la Iordan ai vrut să strălucească lumina cea mare a cunoștinței pentru toată lumea;
Slavă Ție, Soarele Dreptății, Care ai dorit să dăruiești oamenilor în Arătarea Ta prealuminoasă dimineață a harului;
Slavă Ție, Cel ce ai venit să scapi lumea de vechea înșelăciune;
Slavă Ție, Cel ce ne-ai arătat nouă marea taină a credinței;
Slavă Ție, Cel ce ai săvârșit pentru noi minuni mari cu ape multe;
Slavă Ție, Cel ce ai luminat cerurile și tot pământul cu lumina învățăturilor Tale;
Slavă Ție, Cel ce pe faraon cel gândit l-ai înecat în repejunile Iordanului;
Slavă Ție, Cel ce ai adus oamenii, prin apele botezului, la viața veșnică;
Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție! Amin“.
Sursă info: doxologia.ro
Citește și: Rugăciunea pentru cei bolnavi – rugăciuni pentru izbăvire de boală
Sursă foto: 123rf.com