Citește și: Primele icoane cu Maica Domnului, inspirate de Sf. Evanghelist Luca

Ritualul de la Biserica Mormântului Sfânt, o atracție

În urma devastării Bisericii în anul 1244, Sultanul Ayyub a trimis o scrisoare Papei Inocențiu al IV cerându-şi scuze pentru daunele suferite şi dând asigurări că va repara toate stricăciunile, iar cheile acesteia vor fi încredințate către două familii musulmane, care vor deschide ușile pentru pelerini. În trecut se plătea o taxă de intrare, pentru a deschide ușa și a permite pelerinilor să intre în biserică: 80 de franci de aur. Taxa de intrare a fost colectată de către custozii musulmani, lângă ușă, unde a existat o bancă de piatră. Ea a fost abolită în 1831 de către Ibrahim Pașa.

Ușile se deschid în moduri diferite

Există două moduri de deschidere a uşii :
– o deschidere simplă are loc atunci când paraclisierul (țârcovnicul, gardianul care păzește lăcașul) comunității religioase care intenționează să deschidă ușa îndeplinește toate ritualurile singur, deschizând doar una dintre cele două părți mobile ale ușii (numele exact este ”canate”)
–  deschiderea solemnă are loc în același mod, dar cu deschiderea ambelor canate: paracliserul deschide canatul din stânga , în timp ce Portarul musulman pe cel din dreapta.

Biserica Mormântului Sfânt se deschide zilnic la ora 4 dimineața

În fiecare zi ( în care nu este vreo sărbătoare specială ) deschiderea uşilor se face la  4:00. Pentru închiderea bisericii, cele trei comunități religioase (greacă, franciscană și armeană) care au în grijă lăcașul, au ajuns la un acord. Conform acestuia, din luna octombrie până în martie închiderea are loc la 07:00, iar între aprilie și septembrie la 21:00. În fiecare seară, în momentul închiderii, reprezentanţii celor trei comunităţi religioase   stabilesc cine va efectua deschiderea în ziua următoare.

Deschiderea are loc într -un mod ciclic pentru cele trei comunități. Cel care va avea dreptul de a deschide uşa, în prezența celorlalţi doi reprezentanţi, le va debloca dinspre interior. Apoi va deschide  “fereastra” existentă în canatul drept şi va  scoate prin aceasta o scară din lemn. Reprezentantul familiei musulmane ia scara, o sprijină de uşă, ajunge la lacăt şi deschide astfel uşile Bisericii. Pentru închidere, are loc același  ritual ca pentru deschidere dar în ordine inversă.

Citește și: