Este surprinzător cum oamenii care folosesc mărgelele pentru rugăciune reușesc să își găsească mai ușor echilibrul interior și pacea. Metaniile au apărut de câteva sute de ani în religia orientală, dar au fost destul de repede adoptate și în spațiul creștin.

Istoria bisericească spune că Sf. Pahomie ar fi fost primul care a croit și a folosit un metanier pentru a ține rostul rugăciunilor. El a făcut mai multe noduri pe o sfoară pentru a număra rugăciunile și mătăniile (închinăciunile) pe care le făcea zi de zi. Dar Necuratul îi desfăcea nodurile noaptea și a doua zi trebuia să o ia de la capăt. Până când un înger a coborât și l-a învățat să facă noduri strânse, sub formă de cruce, pe care niciun drac nu mai putea să le desfacă.

Cum se face și cum se folosește metanierul

Cele mai simple, dar și cele mai frumoase sunt metanierele împletite și înnodate din fire de mătase și din fire de lână. La mănăstiri se găsesc în special metaniere cu 50 și cu 33 de noduri, deși mulți călugări poartă cu ei metaniere foarte lungi, de 100 de noduri.

Nodurile sunt împletite sub formă de cruce, iar la capătul șirului se face, tot din noduri, o cruce frumos meșteșugită.

Cum tradițiile religioase trec ușor granițele și se împletesc între ele, creștinii au preluat și ei obiceiul din Orient de a înșira pe metanier mărgele din lemn sau din pietre semiprețioase. Șirul de metanii se înmânează călugărului când acesta este tuns în monahism și reprezintă unul dintre cele mai valoroase scuturi cu care luptă împotriva necuratului, așa cum a făcut Sf. Pahomie.

Metanierul se ține în mâna stângă, direct legată de inimă, între degetul mare și arătător.

Mărgelele pentru rugăciune și beneficiile lor mai puțin știute

Metaniile te ajută să meditezi

Numărând mărgelele înșirate pe metanier în timp ce te rogi, intri într-o stare de calm și echilibru spiritual, asemănătoare cu meditația. Astfel, rugăciunea cu metanii te ajută să îndepărtezi emoțiile negative din suflet, anxietatea, grijile, frica și stresul.

Metanierul crează o stare de pace

Rostind ușor numele lui Dumnezeu ori de câte ori treci printre degete metaniile vei obține o stare de pace. Ritmul rugăciunii devine pașnic și echilibrat, iar gândurile tale nu mai sar de la o idee la alta, amplificând nesiguranța și stresul.

Metaniile te ajută să fii mai optimistă

Dacă începi să le folosești zi de zi când te rogi, șirul de metanii te ajută să atingi mai repede starea de liniște și bucurie specifică rugăciunilor. Cu timpul, vei învăța să blochezi mai ușor emoțiile negative și să devii o persoană mai răbdătoare, mai echilibrată și mai optimistă.

Rugăciunile și metaniile te ajută să găsești iubirea interioară

De multe ori așteptăm iubirea de la cei din jur, dar nu o căutăm înăuntrul nostru. Rugăciunile, spuse în mod repetat, și folosirea metanierului, ne ajută să ne echilibrăm și să ne concentrăm asupra sentimentelor și resurselor frumoase din interior. Va fi mult mai ușor să învățăm să ne iubim și să îi iubim pe cei din jur.

Mărgelele pentru rugăciune ne schimbă personalitatea

Chiar dacă sunt un simplu suport pentru rugăciune, metaniile sau mărgelele înșirate pe metanier ne ajută să ne concentrăm mai bine asupra noastră și asupra lucrurilor și planurilor bune. Treptat, devenim mai deschiși, mai optimiști, mai încrezători, iar toate aceste lucruri ne schimbă personalitatea și ne face mai buni, consideră dr. Paul Haider, lider spiritul și autorul a peste 3.000 de articole despre vindecarea spirituală.

Metanierul ne ajută să ne rugăm și cu trupul

Cum omul este o ființă întreagă, trup și suflet, așa cum l-a creat Dumnezeu, plecăciunile, închinarea și folosirea metanierului sunt forme simple de a ne ruga și cu trupul, consideră părintele arhimandrit Sofronie Zaharov. Aceste gesturi repetitive au nu doar capacitatea de a ne liniști sufletește, ci de a ne întări trupește. Metaniile alungă oboseala și te ajută să te concentrezi mai mult asupra rugăciunilor.

sursa foto: 123rf.com