Credincioșii merg la geamie şi ascultă predica imamului. Se roagă până în zori. Căci în această noapte cerul se deschide, iar hotarele dintre lumea aceasta și cea a îngerilor se întrepătrund. Din data de 25 iunie, începe Bairamul dulce.

Ce se face la Bairamul dulce

Scrierile sfinte spun că Noaptea Puterii face cât 1000 de luni. Iar a-L adora pe Allah acum e ca și cum L-ai preamări 83 de ani și 4 luni. Urmează Ramazan Bairamul sau Bairamul Dulce. Care ține 3 zile. Se pregătesc tot felul de bunătăți, dintre care baclavalele, halvițele și rahatul sunt nelipsite. Este un bun prilej de împăcare, căci zilele de post nu au valoare dacă, la Bairam, credincioșii nu se iartă între ei și nu ajung la înțelegere.

Printre îndatoririle obligatorii ale musulmanilor aflați în post se numără și mersul zilnic la geamie, daniile și pomenile alimentare către sărmani. „Fitr” este o danie stabilită de canonul islamic, constând într-o măsură de cereale, curmale sau echivalentul lor în bani, care se oferă, de preferat, înainte de ieşirea de la rugăciune sau în zorii zilei de Bairam. „Zecheat” reprezintă obligația celor înstăriți de a dona săracilor a 40-a parte din surplusul lor de avere.

Dupa ceremonia de dimineaţă, de la moschee, musulmanii merg la cimitir pentru a-şi pomeni morţii. Prima zi din Bairam este una de familie. Tradiţia cere ca tinerii să meargă pe la rudele mai în vârstă, cărora le sărută mâinile şi le urează sănătate şi belşug. Bairamul de după Ramadan este şi un prilej de oferit daruri între rude şi prieteni. Arabii nu uită cu prilejul sărbătorii de fripturile de miel sau de pilafuri, însă cele mai căutate sunt dulciurile, de la care sărbătoarea şi-a luat şi numele.

Sursa foto: 123rf.com