CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Baba Marta, la fel ca Baba Dochia, reprezintă primăvara. În aceste zile, bulgarii fac curaţenie generală în case. Deoarece Baba Marta, sărbătorită pe 28 februarie, nu vine decât la casele îngrijite. Se aprind focuri, care trebuie să ardă cât mai mult, menite s-o încălzească pe Baba Marta, simbolul soarelui. Se crede că atunci când Marta zâmbeşte, soarele străluceşte. Iar când e supărată, aduce vreme urâtă. Obiceiul purtării mărțișorului are rol protector. Căci se spune că dacă nu porți simbolul primăverii la vedere, Baba Marta se răzbună și aduce spirite rele asupra ta.

Babele de Martie prezic vremea

Zilele Dochiei sau Babele sunt parte a unuia dintre cele mai cunoscute mituri folclorice românești. Baba Dochia era capricioasă și greu de mulțumit, la fel ca și vremea la început de an. Așa se face că, între 1 și 9 martie, vremea e mereu schimbătoare. E un prag meteorologic decisiv pentrul tot anul ce urmează. De aici și obiceiul de a alege „o babă”, adică una dintre zilele din acest interval, pentru a afla ce ne rezervă destinul până la finele anului în curs. Dacă e soare și vreme plăcută, atunci anul va fi plin de bucurii și realizări. Dacă e urât afară, va fi un an cu probleme.

Semnifică drumul vieții

Legenda Babei Dochia pare să ascundă un sâmbure de adevăr, mărturie stând rocile stâncoase de pe Ceahlău. Și tot de acest masiv muntos se leagă și multe alte legende ale culturii dacice, printre care și aceea a Mărțișorului. Așa se face că acest obicei nu se păstrează numai pe la noi, ci și în țările vecine. Cele două fire ale șnurului de mărțișor semnifică drumul vieții, pe parcursul celor 365 de zile, împletite cu bune și rele, și au rol de protecție.

Șnurul răsucit era, pe vremuri, alb-negru. În cazul în care se atârna ceva de el, se punea un bănuț găurit, din aur sau argint, ca talisman aducător de belșug și de noroc. Mărțișorul nu le este dedicat strict femeilor, ci e o amuletă prețioasă pentru orice muritor, copil sau adult, viețuitoare, pom… Nu degeaba cei care încă păstrează adevăratul rit al Mărțișorului, precum vecinii bulgari ori moldovenii, îl poartă cu mândrie, la vedere și îl dăruiesc cu mult drag.

Sursa foto: 123rf.com