Apa binecuvântată care iese la suprafață doar de Rusalii are deja o poveste de legendă. Se spune că în poiana unde răsare izvorul tămăduitor a fost cândva o mănăstire de călugări și că locurile acestea au fost sfințite prin rugăciunile și prin traiul lor pios.

Izvorul de la poalele muntelui Meseș

Apa limpede şi dulce iese la suprafaţă în fiecare an numai în preajma Rusaliilor şi curge doar câteva săptămâni. Localnicii din satul Stârciu, judeţul Sălaj, cred că firul de apă este trimis de Dumnezeu printr-un miracol în preajma marii sărbători a Pogorârii Duhului Sfânt.

Izvorul renaște în fiecare an în locul cunoscut de localnici drept La Poiana, la poalele muntelui Meseș, și a fost botezat cu numele de Fântâna Leacului. Pe vremuri, lângă locul izvorului, se afla o mănăstire. Astăzi, proprietarul terenului a ridicat o biserică şi sute de credincioşi vin de Rusalii să vadă minunea.

Apa binecuvântată, un fenomen miraculos

Mulţi oameni cred cu tărie că apa are puteri tămăduitoare şi câţiva localnici sunt gata să îţi demonstreze că s-au vindecat cu ajutorul ei.

Fenomenul poate avea o explicaţie ştiinţifică plauzibilă: izvorul prinde viaţă la sfârşitul primăverii din cauza ploilor şi a topirii zăpezii.

Cu toate acestea, el izvorăşte mereu de Rusalii, sărbătoare care îşi schimbă data anual, în funcţie de Paşte. Anul acesta, izvorul ar trebui să iasă la lumină cu puţin timp înainte de 20 iunie.

Biserica nici nu confirmă, nici nu infirmă miracolul de la Stârciu. Mai marii bisericii din județul Sălaj cunosc fenomenul și consideră că un izvor simbolic, cu o asemnificație atât de puternică pentru localnici, este binevenit pentru unitatea oamenilor, pentru tăria credinței lor și pentru un asemenea loc unde rugăciunile aduc pacea și bucuria.