Ținem la predicțiile lor zodiacale. Punem preț pe stilul lor de viață. Le apreciem mâncarea și medicina tradițională. Mulți ne sunt concetățeni. Prin urmare, ar cam fi cazul să facem cunoștință și cu tradițiile lor. De milenii, chinezii respectă obiceiurile calendaristice cu strictețe. Curios este că, spre deosebire de restul lumii, anii lor pot avea fie 12, fie 13 luni. Luna în plus se introduce la fiecare ciclu de 7 ani.

Ziua iluminării e urmată de Masa Reîntregirii

An de an, în cea de-a opta zi a ultimei luni din calendar (anul acesta a fost pe 8 ianuarie), se celebrează cu fastul cuvenit festivalul sacrificiului. Este momentul sărbătoririi recoltei strânse de-a lungul anului și poartă numele de Ziua Iluminării. La fel cum orice sărbătoare, la oricare popor, e însoțită de bucate speciale, așa este și la chinezi. Iar felul tradițional dedicat acestei zile este o fiertură de orez cu fasole, mazăre, mei, semințe și fructe uscate. Ține de o legendă budistă, potrivit căreia un viteaz plecat de acasă la luptă, a leșinat pe drum din cauza oboselii și a foamei. A fost salvat de o ciobăniță, care l-a hrănit cu terci din orez cleios și semințe. Până la Revelion, ca și pe la noi, gospodinele fac casa lună de curățenie și aruncă toate vechiturile, în vreme ce bărbații se ocupă de cumpărături.

Festinul din seara de Revelion se numește Masa Reîntregirii. Anul Nou chinezesc începe cu un festin. Toţi membrii familiei se strâng acasă, în jurul mesei. Meniul e bogat, cu cel puțin 10 feluri copioase, dintre care nu lipsesc peștele și brânza de soia, aducătoare de bogăție. Sunt nelipsite din meniu portocalele, care sunt simboluri ale bogăției, și mandarinele, aducătoare de noroc.

Anul Nou chinezesc începe cu Festivalul primăverii

Începe în prima zi din an, adică de la Luna Nouă și ține până la Luna Plină. Durează 15 zile. Și se încheie cu Sărbătoarea candelelor. Fiecare zi are o însemnătate aparte. În prima zi, nu se mănâncă carne, drept sacrificiu pentru zeități. Cea de-a doua zi e dedicată rugăciunilor față de zei și străbuni, dar și câinilor, care sunt sărbătoriți, considerându-se că ar fi ziua lor. A III-a și a IV-a zi sunt dedicate vizitelor la socri, pentru a li se arăta respectul ginerilor. Zeul bogăției e celebrat în a cincea zi, iar toată lumea stă acasă să-l onoreze. Apoi, până în a X-a zi, se fac vizite între rude și prieteni, se merge la templu. Ziua a VII-a e considerată ziua tuturor ființelor umane, căci omul a fost creat în a șaptea zi. Împăratului de jad i se aduc ofrande în a noua zi. În a XIII-a zi se ține o cură de detoxifiere. Festivalul candelelor are loc în a XV-a zi, când se aprind multe candele care se înalță drept ofrandă pentru Zeul Cerului.

Sursa foto: 123rf.com