Cele mai multe superstiții sunt legate de obiectele care ne înconjoară, iar acest lucru nu este întâmplător. Ne atașăm de lucrurile pe care le adunăm în casă, ele capătă semnificații aparte pentru noi și poartă amintirile noastre. Locuința și lucrurile din ea ”comunică” prin diverse semne și mesaje subtile cu noi. Dacă ai scăpat un cuțit pe jos sau dacă ți-a căzut pe picior și te-ai rănit, te poți aștepta în următoarele zile la vești proaste. Este unul dintre cele mai de temut semne din casă, de multe ori aducător de moarte. Obiectele ascuțite prevestesc evenimente nefericite, certuri, dureri și boli. Foarfecele și acele sunt și ele înzestrate în credința populară cu puteri prevestitoare. Dacă ai călcat pe un ac de cusut, un prieten te va înșela, iar dacă ai pierdut un ac, vei înfrunta o despărțire dureroasă.

Icoanele, legate și ele de semnele rele

Temeri mari sunt legate de icoane, cele mai îndrăgite și prețioase obiecte din casă. Când icoana cade din cui, e semn prevestitor de moarte, iar dacă pleznește vopseaua sau lemnul icoanei, boli grele or să se abată asupra familiei. Candela care veghează cu lumină alături de icoane este și ea un vestitor al întâmplărilor mai puțin obișnuite. Dacă lumina ei se stinge fără motiv, trebuie să ne așteptăm la vești cumplite. O spune și legenda încă vie, legată de candela care luminează mormântul lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna. În cei peste 500 de ani de la înmormântarea voievodului, candela s-a stins doar de două ori, prima dată la ruperea Bucovinei de țara mamă și, a doua oară, la pierderea Basarabiei.

Cei ce sunt pasionați de astfel de locașuri, pot găsi informații utile despre mănăstirea Frăsinei, mănăstirea Radu Vodă sau mănăstirea Bârsana.

Când se deschide ușa…

…trebuie să te pregătești pentru musafiri, iar dacă se trântește singură, e semn că a venit timpul să te muți din casa aceea. Multe prevestiri sunt legate de ușa casei, simbol al trecerii dintre lumea interioară, protectoare, și lumea necunoscută de afară. Nu mătura dinspre interiorul casei spre ușă, că îți dai norocul afară și te ocolesc prietenii, și nu lăsa ușa deschisă noaptea, să nu se strecoare relele lumii înăuntru. Când auzi ciocănituri în ușă, fără să fie nimeni în fața ei, este bine să fii precaută cu orice străin pe care îl întâlnești în zilele următoare. Ai putea fi înșelată sau furată.

Ce te costă să bați în lemn?

Sunt multe superstițiile legate de obiectele casei, dar ne aducem aminte de ele doar când avem necazuri. Cine mai ține cont azi că, dacă spargi oglinda, vei avea șapte ani de ghinion? Nu este bine să scăpăm pe jos obiectele de preț, să pierdem lucrurile de valoare sau să aruncăm pâinea de la masă, că atragem sărăcia. Până și marile personalități ale istoriei țineau cont de superstiții. Se spune că, în ziua de 23 august 1944, când mareșalul Ion Antonescu a fost chemat la palat, s-a împiedicat de covor la intrare. El ar fi spus atunci, cu un zâmbet amar, că ”e semn rău”. La câteva minute după acea, avea să fie demis și arestat. Despre Winston Churchill toată lumea spunea că era deosebit de superstițios și că, ori de câte ori avea ocazia, mângâia o pisică neagră să îi aducă noroc. Actrița Jennifer Aniston a dezvăluit apropiaților că nu se urcă niciodată într-un avion, dacă nu bate de trei ori în lemn. Or fi superstițiile iraționale și copilărești, dar ce te costă să bați în lemn? Până și celebritățile încearcă să fie prevăzătoare…

sursa foto: 123rf.com